p3A honlaptervezésnél az első lépésében amellett, hogy megtervezed hogyan nézzen ki az oldalad, kérd ki szakértők tanácsát a technikai lehetőségekről és a végén teszteld olyan emberekkel, akik a célcsoportod és még soha nem látták a weboldalad, majd a visszajelzések alapján véglegesítsd azt.

 

De mégis, mik azok amikre figyelni kell egy honlap tervezésénél?

A legelső dolog amit tisztázni kell, hogy mi a honlap célja, miért van rá szükség, milyen feladatot lát el. Ha ez megvan, és egy tiszta kép rajzolódott ki, akkor tudunk tovább lépni, hogy kiválasszuk a weboldal motorját, a CMS-t.

A keretrendszer

Ez a weboldal WordPress-ben készült, de sok más nyílt rendszer létezik, mint például a Yoomla, Drupal vagy WordPress. Legegyszerűbben használható keretrendszer a WordPress.

Sablon

Ez a design, amivel találkozik a látogató, mögötte dolgozik a CMS.
Itt lehetőség van ingyenes-, fizetős sablonok használatára, az interneten rengeteg található és többnyire mindenki megtalálja a neki megfelelőt.
Ha nem, abban az esetben van lehetőség külön fejleszteni egyet, de ennek a költsége magasabb lesz, mint a már kész fizetős sablon használata.

Tehát a dizájn minden eleme a sablonon múlik, ez határozza meg, hogy milyen színvilága az oldalnak, hova kerül a logó, milyen a navigálás és milyen speciális megjelenéseket támogat.

Napjaink legfontosabb elvárása egy weboldallal szemben az, hogy reszponzív legyen, tehát ne csak számítógépen, hanem tableten és okostelefonon is jól olvasható, használható legyen.

Tartalom

A weboldal tartalma nagyban függ, hogy mi a weboldal célja.
Egy online kereskedelemre létrejött weboldal más tartalmat igényel, mint egy blog oldal, de ez nem zárja ki, hogy a webáruháznak legyen egy blog oldala is.

Fontos, hogy a tartalom mindig friss legyen – már amennyire az iparágunk megengedi.
Vannak olyan területek, ahol napi szinten lehet egy jó hosszú bejegyzést írni, mert annyira változó környezetben munkálkodik a vállalkozás, hogy erre van lehetőség, de vannak olyanok is, ahol, kb. fél évente, évente jelennek meg új dolgok, így ott értelemszerűen nehezebb tartani a heti 2-3 bejegyzést.

Mire figyeljünk még a tartalom előállításánál?

Relevancia!

A látogatók releváns információt keresnek a saját problémájuk megoldásához, nem arra kíváncsiak, hogy milyen a vállalkozás, mit ért el…stb.
Nem, nekik van egy problémájuk és ők arra keresik a megoldást. Ha ezt megtalálják az oldalon, legalább részben, akkor nagyobb eséllyel vállnak érdeklődővé, vásárlóvá, majd visszatérő ügyfelekké…. ez pedig a végső cél, hogy visszatérő vásárlókat találjunk, akik hosszú-hosszú éveken át éltetik a vállalkozást.

Használj képeket!

Főleg, ha olyan a terméked, szolgáltatásod, amit meg tudsz mutatni. Például egy sminkes a smink elkészülte előtti- és utáni képpel képes bemutatni a szakértelmét, és kreativitását.

Mi kerülendő az oldalak létrehozásakor?

Olyan háttér, amiben nehezen olvasható a szöveg, minden eszközön. Kerüljük a Flash használatát, hiába lehet jókat készíteni általa. Ne használjunk számlálókat, például Ön a 123241-ik látogatónk, ez még a 90-es években szimpatikus volt, de ma már nem az, ahogy az automatikusa induló háttérzene sem, főleg ha nem is lehet leállítani, vagy nehéz megtalálni a leállítási lehetőséget.

A tolakodó felugró ablakok, amik már nem a régen használt értelemben ablakok, de ugyanolyan hatást váltanak ki, ha nem egy jól meghatározott időpontban jelennek meg.

Figyeljünk ezekre, ne üldözzük el a látogatót, már az elején egy olyan eszközzel, ami valljuk be nem jelent semmilyen előnyt, de hátrányt igen.

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkAz okostelefonok a jövő
Következő cikkFolyamatos fejlődést szeretnénk? Így válasszunk munkaerőt!
szocstsz
Szőcs-Trekovanyic Szabolcs vagyok, 2008-óta foglalkozom online marketinggel. Kezdetekben a saját vállalkozásunk révén kezdtem el tanulni az online hirdetés rejtelmeit, többnyire a Google AdWords alkalmazását. A közgazdász alapszakos főiskolai tanulmányaim alatt az e-business volt a szakirányom, és a diplomám is a webshop-pal kapcsolatosan készítettem, míg a vállalkozásfejlesztés mesterszakon az online jelenlét - online értékesítés és ügyfélszolgálat - volt a diplomám témája. Eddigi tapasztalatom úgy a multi környezetből, mint a mikróvállalkozások költség és tudás hiányos környezetében szereztem, ami meg inkább segít megérteni, hogy miért szükséges egy költséghatékony rendszer működtetése. Jelenleg az MTT Média Kft. SEM kampánymenedzsereként - AdWords, Facebook és Instagram hirdetések tervezése, optimalizálása – tevékenykedem. AdWords, Facebook témákban tartok kezdő, alapozó tréningeket, a Google Ground-on, a vállalaton belüli sales képzésein.