Ezek voltak 2015 legjobb vírusvideói – Top 20

Vajon ebben az évben mely 20 online videó volt a legnépszerűbb? Mi az oka annak, hogy egy-egy videót több millióan osztanak meg közösségi oldalakon? Ezekre a kérdésekre keressük a választ 2015 leggyakrabban megosztott videói alapján!

2390

Az Unruly Media ebben az évben is elkészítette a 20 leggyakrabban megosztott videó listáját, melyen előre sejthető módon megjelennek a karácsonyi reklámok, de három Adidas reklám is helyet kapott. A tavalyi 29 millió megosztással szemben a top20 videót összesen 40 millióan osztották meg a Twitteren, Facebookon és a blogszférában, ami 38,5%-os növekedést jelent.

Felmerülhet emiatt a kérdés: Mit csináltak jól ezekben a videókban, hogy ekkora a népszerűségük? Milyen eszközökkel keltették fel az emberek érdeklődését?

Hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, vegyük sorra a 20 leggyakrabban megosztott videót!

Huszadik helyen végzett idén 625 545 megosztással az Adidas egyik reklámja, melynek motiváló üzenete: „Tegyél valamit, légy feledhetetlen! Vagy ne tegyél semmit, és elfelejtenek. A mát senki sem birtokolja. Ragadd meg!”

https://youtu.be/uiQVkoDlBbQ

A 2014-es „karácsonyi reklámháború” győztese, a Sainsbury reklámja ezúttal is bekerült a top20 videó közé, azonban nem tudott annyi megosztást szerezni, mint a riválisa, a John Lewis, aki a  “Mog karácsonya” videóval,  629 720 megosztással került a lista 19. helyére.

A video egy macska történetén keresztül három és fél percben elmondja, miről szól valójában a karácsony, és pozitív üzenetével, aranyos animált cicájával nem maradhatott le a toplistáról.

A lista 18. helyén egy újabb Adidas reklám szerepel 681 645 megosztással. A videó egyik főszereplője Lionel „Leo” Messi, de nem csak neki köszönhető a népszerűség. Akinek a sztárcsatár nem lenne elég a megosztáshoz, a videó végén még egy csavarról gondoskodtak a készítők.

https://youtu.be/uA-_HGiV6eM

Majdnem hétszázezer,  693 343 megosztással 17. helyen végzett az idén a John Lewis karácsonyi reklámja. Az “Ember a Holdon” karácsonyi video hagyományos abban az értelemben, hogy elsősorban a nézők érzelmeire hat. Az édes-bús videó üzenete egyszerű: karácsonykor mutassuk meg valakinek, hogy szeretjük.

https://youtu.be/wuz2ILq4UeA

A listán a legjobb, 16. helyezett Adidas reklám több híres focistát vonultat fel. A másik két Adidas reklámhoz hasonlóan feszült zenét, drámai narrációt tartalmaz, valamint a buzdító üzenete sem marad el: Ne kövess, alkoss magad!

A közel százezerrel többek által megosztott,  779 019 megosztással  megtisztelt reklám  18. helyen végzett.

Idén 15. helyezett lett a Coldplay musicalje, mely adományozásra biztatja a nézőket a „Red Nose Day”, számára. A Coldplay videója a Trónok harca musical készítésébe enged betekintést zenerészletekkel, a sorozat sztárjaival, valódi werkvideós stílusban. Aki szereti a népszerű sorozatot, az nem hagyhatja ki, nem véletlen hát, hogy 998 762-szor osztották meg.

A Clash of Clans mobiljáték Super Bowl reklámját egymilliószor osztották meg a közösségi oldalakon és a blogokon, amivel 14. helyezett lett a top20 legtöbbször megosztott videó között. Hogy miért?

Nos, a reklám főszereplője Liam Neeson, aki azt teszi, amihez a legjobban ért. Az “Elrabolva” stílusában mond monológot a játékbeli ellenségeinek, így ha a néző szereti a „dühös Neesont”, akkor a videót is szeretni fogja.

A lista 13. helyezettje a DC Shoes reklámja lett, a „Robbie Maddison’s Pipe Dream”.

A felvételek lenyűgözőek, nem csak a Tahiti táj, a tenger és főleg a tengert motorral átszelő Robbie Maddison. A hihetetlen mutatvány nem véletlenül érdemelt ki 1,1 millió megosztást a nézőktől.

A Pandora ékszermárka 1,16 milliószor megosztott „The unique connection” videója bizonyítja, hogy minden nő egyedi. Bekötött szemű gyerekek keresik meg benne az édesanyjukat, minden szülőt meghatva. Talán ezért lehetett ennyire sikeres a megosztók körében, hogy felkerüljön a top20 lista 12. helyére.

A Metlife 11. helyezett lett a listán, 1,5 millió megosztással. A „My dad’s story: Dream for My Child” megható történet egy apáról a gyermeke szemével. Azt mutatja be, hogy a gyermek jövője minden áldozatot megér, és ezzel az üzenettel nem maradhatott le a listáról.

Több, mint 2 millió megosztással 10. lett a Kleenex reklámvideója egy különös barátságról. A videó elmeséli egy fogyatékkal élő ember és egy fogyatékkal élő kutya, “Chance”, azaz „Esély” történetét, amely igazán jó érzést kelt a nézőkben, ezért könnyű megérteni a sikerét.

A 9. helyezett 2,1 millió megosztással a Microsoft videója lett, mely az előzőhöz hasonlóan felemelő. Főszereplői Alex, egy hétéves kisfiú, aki szereti a szuperhősöket, és akinek a karja nem fejlődött ki teljesen. A videó bemutatja, hogy Alex a valódi Vasembertől, Robert Downey Jr.-tól kapta meg a karprotézist, melyet a Microsoft Collective Projekttel együttműködve készített el a protézis tervezője.

A Fanpage.it 2,4 milliószor megosztott videója a nők elleni erőszak abszurditására hívja fel a figyelmet, melyben kisfiúkat és kislányokat párosítanak össze a készítők, és arra kérik a kisfiúkat, hogy pofozzák meg a lányt. A kisfiúk reakciója miatt érdemes megnézni ezt a reklámot.

A lista 7. helyezettje a Zorba „Maya” című videója lett 2,6 millió megosztással. Ez a videó is azt bizonyítja, hogy egy jó történetből, valamint a nézők érzelmeire való hatásból remek reklám születhet. Azt mutatja be, hogy milyen utópisztikus világban élhetnénk, ha mindenki hajlandó lenne megállni, és segíteni másokon. A korábban bemutatottakhoz hasonlóan pozitív üzenete igazán megmozgatta a videó nézőit.

A lista 6. helyén végzett az Ad Council „Diversity & Inclusion – Love Has No Labels” reklámja. A klipben röntgennel mutatnak rá, hogy milyen gyorsan hozunk ítéletet az emberekről, még akkor is, ha azt hisszük, nem vagyunk előítéletesek. Felhívja a figyelmet arra, hogy a szeretetnek nincsenek címkéi, és emiatt 2,7 milliószor osztották meg.

Nem volt kérdés, hogy jól fog teljesíteni a reklámversenyben a Budweiser Super Bowl reklámja az elveszett kutyáról. 2,8 millióan osztották meg a hazataláló kutyus megható történetét, ezzel az 5. helyet biztosítva neki a listán.

https://youtu.be/xAsjRRMMg_Q

Az idei 4. helyezett videó a kísérleti marketing jó példája 3 millió megosztással. A Roc by Ronaldo/Monster videójában Cristiano Ronaldo álruhában ejt zavarba egy csoportnyi embert fantasztikus labdakezelési képességével.

A dobogósok között harmadik helyre került a Purina és a Buzzfeed videója, a Puppyhood, melyben egy férfi egy kiskutyában talál társra, és a kapcsolatuk kezdete annyira édes, hogy nem meglepő módon 3,02 millió megosztást hozott.

A második helyezett videó az offline marketing világához tartozik: egy bevásárlóközpont látogatóit lepték meg a Disney karakterei. A videó 3,9 millió megosztásának egyik oka az lehet, hogy a klip nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek érdeklődését is felkelti.

Az idei év győztese minden kétséget kizárólag az Android reklámja. Majdnem kétszer annyiszor 6,4 milliószor osztottak meg, mint a második helyen végzett videót, így semmi sem szoríthatta le a dobogó csúcsáról. De vajon miért? Mi ösztönözhette a rengeteg megosztót? A válasz egyszerű: a videó a szó szoros értelmében egy egyperces klip különféle állatpárokról. Olyan videó, melyet egyszerűen nem lehet mosolygás nélkül végignézni.

A legsikeresebb online reklámok alapján könnyű megállapítani, mi tehet sikeressé egy hirdetést: keressünk egy pozitív üzenetet, kérjünk fel sztárokat a reklámozáshoz, használjunk minél aktuálisabb pop-kulturális utalásokat, döbbentsük meg a nézőket valami fantasztikussal vagy lenyűgözővel, amit még sohasem láthattak, válasszunk egy megható történetet alapnak, háttérnek pedig egy olyan zenét, ami hat a nézők érzelmeire, de ha ezek egyike sem szimpatikus, keressünk aranyos állatos videókat. Azzal nem tévedhetünk sokat.

Szólj hozzá!

hozzászólás