Miért fontos a videókészítés?

A Samsung Techonomic Index adatai szerint 2015-ben az előző évhez képest több mint két és félszeresére, 57%-ra nőtt azok aránya, akik legalább hetente néznek valamilyen online (streaming) tévé vagy videó tartalmat.

Ha a YouTube-ot nézzük, akkor a 2. legnagyobb kereső a világon a Google után, a legnagyobb videós portál– a nagyon sok más portál mellett – a 3. legnagyobb webhely, ahol 60 órányi videót töltenek fel óránként és több mint 4 000 000 000 video-adatfolyam jellemzi naponta.

Ha a Facebook-ot vesszük alapul, akkor ott is hasonló a helyzet, az aktív felhasználók száma meghaladja a napi 1 milliárd felhasználót, és több mint 8 milliárd videó megtekintés jellemzi.

A fenti két felület itthon a legfontosabb 2-nek tekinthető, mivel többnyire ezekre korlátozódik a videós tartalmak fogyasztása. Ezen belül is lehet a kettő összevétését vizsgálni, hogy kinek, hol éri meg a tartalmat elhelyezni. Vannak olyan esetek, amikor érdemes a Facebookra feltölteni és van amikor a YouTube-ra, mert az elérés szempontjából ez az optimális döntés, de ezt a döntést mindenki a saját közönségéhez mérten kell meghozza.

Nézzük meg, melyek azok az eszközök, amelyek a különböző videós anyagok előállításában segítenek!

Képernyő videórögzítés

A képernyő videórögzítés alatt, értjük azt, amikor rögzítjük a gépünk képernyőjén történteket. Alkalmas a „How to..” tartalmak előállítására, amiben segítséget nyújthatunk például egy AdWords kampány beállításában.

  1. Camtasia Studio

Elérhető PC és Mac rendszeren is. Egy rögzítő és szerkesztő program ingyenes kipróbálási lehetőséggel. Alkalmas a képernyő egy külön részének a rögzítésére is, illetve a zoom révén mobilra optimalizált videó készítésére is nagyszerűen használható.

video_01

2. Screenflow

A ScreenFlow egy egyszerű rögzítő és szerkesztő szoftver Mac gépekre, ingyenes kipróbálási lehetőséggel. Használhatunk vízjelet, szövegezhetjük, illetve márkajelezhetjük a videónkat, hogy minél inkább tükrözze hozzártésünket. Az elkészített videót már rögtön a szoftverből meg tudjuk osztani a különböző közösségi felületeken.

  1. Reflector by Squirrels

A Reflector segítségével megoszthatjuk az Android vagy IOS okos eszközünk képernyőjét a desktop gépünkkel, és úgy készíthetünk képernyő videót.

fbvideo

Az eredeti videó itt tekinthető meg.

Diavetítés

Az egyszerű és olcsó videó készítés módja. Vegyünk pár fényképet, ami bemutatja termékünket, szolgáltatásunk – vagy amit be szeretnénk mutatni – és készítsünk belőlük egy videót. Ez lehet egy step-by-step videó vagy akár egy slide-deck videó valamilyen prezentációval kapcsolatosan, illetve akár lehet a céged belső működését bemutató behind-the-scenes videó is.

Ehhez úgy a YouTube, mint a Facebook ad eszközt, így nem is szükséges tovább keresgélni egy átlag felhasználónak, aki ezekkel nem elégszik meg, annak a windows gépén elérhető a Movie Maker illetve Mac esetében a iMovie.

  1. A Facebook esetében a hirdetési fiókban érthető el a Slideshow, amit tudunk használni a Facebook oldalunk hirdetésére, a weboldalunk forgalmának növelésére, az applikációnk telepítésének promotálására illetve videó megtekintéseink számának javítására.
  2. A YouTube esetében a feltöltés oldal jobb oldalán találjuk a Videók létrehozása alatt a Diavetítés fényképekből menüpontot, amivel létrehozhatjuk a divetítésünket. Itt is be tudjuk állítani, hogy milyen hosszúságú videót szeretnénk, milyen animáció legyen a képek váltásakor, illetve tudunk választani hozzá zenét a YouTube-ról.

Videó montázsok számítógépen és mobilon

  1. Animoto

Az Animoto-val lehetőségünk van a Facebook és YouTube diavetítéséhez hasonlóakat készíteni, ahogy a videó szerkesztésére is jó eszköz, amit ingyen ki tudunk próbálni. Elérhető IOS és Android rendszeren egyaránt.

animoto

  1. Magisto

A Magisto egy ingyenes alkalmazás, ami automatikusan elkészíti a videódat, fényképeid alapján egy szép szerkesztett videót készít, amit könnyedén megoszthatsz a különböző közösségi felületeken. Az Emotion Sense révén készíthetsz egy trailert is a legjobb jelenetekből.

magisto

Internet alapú alkalmazásként elérhető úgy IOS-en mint Androidon.

  1. Adobe Voice

Csak iPad-en elérhető applikáció segítségével gyorsan videóvá formálhatjuk mondandónkat. Rögzítsd a hanganyagot, majd add hozzá a képeid, vagy válogass a 100 ezres gyűjteményből, és máris kész a minőségi üzleti bemutató, prezentáció, vagy bármi, amit szeretnél.

 

Videó készítés mobil alkalmazásokkal

Ha nem szeretnél a fentiekkel törni magad, csak előkapod a kamera paraméterekkel megáldott mobilod és már készíted is a videót, akkor az alábbiak lehet, hogy segítségedre lesznek.

  1. Flipagram

Készíts el videód mobiloddal, vagy fűzd össze képeid, rögzíts hozzá hangot narrátorként, válassz hozzá zenét a Flipagram-ból, vagy tölts fel 15 másodpercnyit az eszközödről és már kész is vagy. Mehet fel a közösségi oldaladra, mondjuk az Instagram-ra.

Az eredeti videó itt tekinthető meg.

  1. Boomerang

A Boomerang from Instagram egy új alkalmazás, aminek segítségével animált GIF-eket készíthetünk. Ezzel az eszközzel kiválhatunk a tömegből és ha ügyesek vagyunk, akkor érdekes kis animációkat készíthetünk a követőinkek.

Elérhető IOS és Android eszközökön egyaránt.

A fenti eszközök csak egy kis keresztmetszete azoknak az eszközöknek, amik elérhetőek számunkra.  Az összeállításunk lényege tehát, hogy használjunk ilyen és ezekhez hasonló eszközöket videós tartalmaink anyagának feldobásához, és egyben használjuk ki a kreativitásunk!

 

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkFacebook: 3 trend, ami átírja az online marketinget idén
Következő cikkMTT Akadémia RoadShow 2016
szocstsz
Szőcs-Trekovanyic Szabolcs vagyok, 2008-óta foglalkozom online marketinggel. Kezdetekben a saját vállalkozásunk révén kezdtem el tanulni az online hirdetés rejtelmeit, többnyire a Google AdWords alkalmazását. A közgazdász alapszakos főiskolai tanulmányaim alatt az e-business volt a szakirányom, és a diplomám is a webshop-pal kapcsolatosan készítettem, míg a vállalkozásfejlesztés mesterszakon az online jelenlét - online értékesítés és ügyfélszolgálat - volt a diplomám témája. Eddigi tapasztalatom úgy a multi környezetből, mint a mikróvállalkozások költség és tudás hiányos környezetében szereztem, ami meg inkább segít megérteni, hogy miért szükséges egy költséghatékony rendszer működtetése. Jelenleg az MTT Média Kft. SEM kampánymenedzsereként - AdWords, Facebook és Instagram hirdetések tervezése, optimalizálása – tevékenykedem. AdWords, Facebook témákban tartok kezdő, alapozó tréningeket, a Google Ground-on, a vállalaton belüli sales képzésein.