Facebook: Milyenek a sikeres videóhirdetések?

A Facebook automatikus videolejátszása új lehetőségeket nyit meg az online marketing világában. Cikkünkben jó példákon keresztül mutatjuk be, hogyan érdemes a lehető legjobban kihasználni ezt a funkciót a marketing stratégiánkban.

2429

A közösségi oldalakra tervezett videóhirdetések egyre népszerűbbek, Facebookon azonban ezek a videók automatikusan el is indulnak, ahogy a felhasználó legörget a hírfolyamán. Az automatikus lejátszás hang nélkül történik, ami kihívások elé állíthatja a marketingeseket, viszont egyben remek lehetőséget is jelenthet.

Miért érdemes kihasználni a néma lejátszás nyújtotta lehetőséget?

Az internet felhasználók attitűdje ad választ erre a kérdésre. A legtöbb ember a hírfolyamot addig görgeti lefelé, amíg valami fel nem kelti a figyelmét. A hírfolyamon megjelenő videók automatikusan elindulnak, azonban a videó elején néző lemarad a hangról.
Mivel az első pár másodperc alapján fogja a néző eldönteni, hogy végignézi a klipet vagy sem, megéri vizuálisan erősnek, figyelemfelkeltőnek lenni ezekben a másodpercekben.
Érdemes azt is számításba venni egy Facebookra tervezett videó hirdetés készítése során, hogy sok ember az egész videót némán fogja lejátszani, tehát hasznos, ha van feliratot videón.

Nézzünk pár jó példát ezekre a videóhirdetésekre!

A Hotels.com  egyike volt azoknak a márkáknak, amelyek először használták ki ezt az új trendet. Készítettek egy humoros videót „Captain Obvious”, vagyis “Nyilvánvaló Kapitány” főszereplésével, aki konkrétan utal arra, hogy a Facebook hang nélkül játssza le a videókat.
A videó felirata szerint: „A reklámok hang nélkül indulnak el a Facebookon, amivel jól jársz, mert nem tudok zongorázni.”

https://youtu.be/k6hkyypy2wg

Ugyanezt a témát követte a második reklámjuk is, melyben egy jelnyelvi tolmácsot is szerepeltetnek.

https://youtu.be/O-rqdNPyQaM

Más cégek nem játszanak rá ennyire konkrétan az automatikus videó lejátszásra, egyszerűen csökkentik a beszédet a videóikban, és helyette valami olyasmit mutatnak be, amit az  emberek pusztán a képekből is megértenek. Tökéletes példa a Kraft Foods A.1. Original Sauce márkája, melynek hirdetése elmondja egy üveg szósz kapcsolatának történetét „Steakkel” a Facebook segítségével.

A tavalyi év top20 videójából már ismerős lehet az AdCouncil „Love Has No Labels” című videója hang nélkül is tökéletesen érthető, az üzenet megértéséhez elég, ha csak a röntgen mögül kilépő embereket látod.

Bár az Instagram nem olyan elterjedt Magyarországon, érdekes lehet a Mercedes-Benz hirdetése is, amely azt mutatja be, hogy egy applikációban hogyan lehet megtervezni a saját GLA-nkat. Az applikáció feliratai egyéb magyarázat nélkül is elegendőek a videó megtekintőjének, hogy megértse a képek kontextusát.

Remekül működik hang nélkül lejátszva, és pusztán a vizuális anyaggal kelti fel a nézők figyelmét egy meglepő üzenetű magyar rövidfilm, a „Gift”. Bár kicsit másabb, mint a korábban bemutatott példák, a végén lévő csavar miatt azok számára is érdekes lehet, akik arról szeretnének tanulni, hogyan használják az érzelmeket a videóikban.

Már ez a néhány példa is jól mutatja, hogy hogyan használhatják ki a márkák a hang nélküli automatikus lejátszásban rejlő lehetőségeket a Facebookon. A marketingesnek a jó ötlet megtalálása után csak arra kell odafigyelnie, hogy ne használjon túl sok dialógust, a feliratoknál egyszerű, jól olvasható betűtípust válasszon, és persze arra, hogy erős, figyelemfelkeltő vizuális anyagot hozzon létre, hogy megragadja a Facebookon lefelé görgető figyelmét.

Szólj hozzá!

hozzászólás

FORRÁSEconsultancy
MEGOSZTÁS
Előző cikk10 tipp a sikeres keresőoptimalizálásért
Következő cikkWebáruház trendek – 2016
Ládi Zsuzsa
A Debreceni Egyetem magyar alapképzésén végeztem 2012-ben, majd elvégeztem a finnugrisztika mesterképzést. Az egyetem elvégzését követően kezdtem különféle témában cikkeket fordítani. Az online marketing iránt a blogolás keltette fel az érdeklődésemet, amit azóta is folytatok. Az online marketingen belül kiemelten érdekel a videómarketing és a közösségi média, de változatos témában írok cikkeket a portálra és a Kamara Online online marketing rovatába. Cikkírás mellett foglalkozom kreatív írással és fordítással is.