Megállíthatatlan online marketing trendek 2016

2381

Milyen online trendek határozzák meg a nemzetközi marketinget? Hogyan néz majd ki a jövőben az online marketing? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is keressük a választ.

Sok szó esett már az online marketing trendekről a portálon. Mobilhasználat, automatizálás, adatvezérelt marketing, organikus hirdetések, közösségi média marketing, sorolhatnánk még azokat a trendeket, amelyek már az előző évben is rendkívül fontosak voltak, illetve 2016-ban még tovább nő majd a szerepük. Ezekről a trendekről sokat lehetne még írni, illetve jelen cikkünkben is foglalkozunk majd velük, azonban ezek mellé olyan trendeket válogattunk össze, amelyekről portálunkon eddig kevesebb szó esett.

Küzdelem a hirdetésblokkolók ellen

A tavalyi évben jelentősen megnőtt a hirdetésblokkolók használata, ennek hatására pedig a weboldalak elkezdték a harcot ezek ellen a programok ellen: például a Yahoo megakadályozta, hogy a hirdetésblokkolót használók hozzáférjenek az email fiókjukhoz, más oldalak pedig a tartalmaikhoz való hozzáférést blokkolták. A felhasználókban is tudatosulnia kell annak, hogy az ingyenes tartalom hozzáféréssel mindig együtt fognak járni a reklámok.

Másik lehetősége a cégeknek, hogy organikus reklámokat használnak. Ezeknek a reklámoknak az előnye, hogy ingyenes és sikeresen terjesztheti a márka hírét. A cégek organikus reklámokkal a közösségi oldalakat és a keresőket célozhatják meg, a felhasználói élmény így eltérhet a fizetett hirdetéseknél tapasztaltaktól.

Tartalommarketing

Egy tavalyi kutatás alapján a marketingesek többsége szerint a jövő évben a legjövedelmezőbb online marketing trend a tartalommarketing lesz. A tartalommarketingnek már a 2015-ös évben is folyamatosan nőtt a jelentősége, például a Google rangsorának is köszönhetően, amely a minőségi tartalmat a keresőlistán előrébb helyezi. A marketingesek új és már létező tartalom formátumokkal igyekeznek felkelteni az ügyfeleik figyelmét.

Milyen újdonságok terjedhetnek el a tartalommarketingben?
Tavaly a YouTube lehetővé tette, hogy 360 fokos videó hirdetéseket is fel lehessen tölteni. A virtuális valóság lehet a következő nagy trend a tartalom előállításban, hiszen a Google máris kimutatta, hogy a 3D-s videók sikeresebbek, mint a hagyományos videók.

Természetesen a blogok továbbra is népszerűek maradnak, nem csak azért, mert lehetőséget adnak arra, hogy összetett kérdéseket is bemutassanak a cégek az olvasóknak, de a keresőoptimalizáláshoz is tökéletesek, amivel növelheti a cég a láthatóságát a keresőkben. A blogok mellett hasznosak lehetnek a cég számára a hírlevelek, az infografikák, vagy a statisztikákat összefoglaló dokumentumok is.

A tartalommarketing nem csak az ügyfelekkel való kommunikációban, de a vállalatok közötti (B2B) kommunikációban is jelentős szerepet kap. Bár a tartalommarketing előnyeit egyre több cég használja, többségük még következetlenül teszi. Ez a jövőben megváltozhat, ahogy egyre több cég ismeri fel a tartalommarketingben rejlő lehetőségeket.

Közösségi oldalak

Megállíthatatlannak tűnik a közösségi oldalak szerepe az online marketingben. A közösségi oldalakat használók száma az internet használókéval együtt folyamatosan növekszik. A fiatalabb generáció nagy többsége (egy kutatás szerint az Egyesült Államokban 90%-a) már használja a közösségi oldalak legalább egyikét. Legnagyobb arányban a fiatalok mellett a 65 év feletti korosztály aránya nő a közösségi oldalakon, ami a marketing szempontjából azért lehet fontos, mert megváltoztathatja azt, hogy a cégek milyen csoportokat célozhatnak meg a közösségi média marketingjük során.

A közösségi média marketing egyre személyre szabottabb lesz, ahogy az online marketing is általában véve. Ki fog derülni, hogy melyik tartalom milyen közösségi oldalakon működik a legjobban. Ehhez kapcsolódik, hogy egyre jobb algoritmusok állnak a marketingesek rendelkezésére, amelyekkel megállapíthatják, hogy milyen tartalmak megosztását fogadja majd legjobban a közösség, és mi térül meg a legjobban.

Mobil eszközök használata

Az elmúlt években egyre nagyobb lett az aránya azoknak, akik mobil eszközökön kerestek vagy ilyen eszközökön használták a közösségi oldalakat. Jelenleg az email olvasás aránya növekszik folyamatosan az okostelefonokon és tableteken, ami fontos változásokat hozhat az email marketingben. Míg az email optimalizálás a mobil eszközökre nagyon fontos lehet a cégek számára, nem feledkezhetnek meg arról sem, hogy a különböző email szolgáltatók másképp jeleníthetik meg az emaileket.

A mobilra optimalizálás témájával összefügg az, hogy egyre nagyobb szerepet kap az, hogy az emberek több eszközt használnak az internethez való csatlakozásra. Ezeket az eszközöket a különböző mutatók gyakran külön személyként azonosítják. A tendencia azt mutatja, egyre komplexebb feladat lesz felmérni az oldalak látogatottságát, de ez egyre fontosabbá fog válni a cégek számára. A cégeknek fel kell fedezniük, hogy mely eszközökön, milyen formában hirdethetnek legkevésbé tolakodó módon, relevánsan az ügyfeleik számára. Ehhez nélkülözhetetlen a különböző eszközökön való csatlakozás felmérése.

Központban az ügyfél

Az eddigiek alapján is világos, hogy mekkora szerepe van annak, hogy a márkák ismerjék az ügyfeleiket, hiszen ez teszi lehetővé a személyre szabott hirdetéseket. A perszonalizálás és a kontextualizálás a vizuális tartalom és a videók esetében is fontos szerepet fog kapni: a statisztikák szerint azokat a hírlevelek, amelyeknek a tárgysora személyre szabott videóra utalnak, azokat sokkal nagyobb eséllyel nyitják meg. Gondolhatunk itt akár a Netflix sikerére is, ami a korszellemnek megfelelően a helytől és időtől független, korlátlan videós tartalomfogyasztást kínálja a felhasználóknak, töretlen sikerrel. 

A felhasználói részvét és felhasználói tartalom generálás is egyre nagyobb szerepet kap és egyre értékesebb a céges marketingben. A felhasználók által készített videók, képek, visszajelzések és más tartalmak létfontosságúak lesznek a márkák számára.

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkRegionális Google trénerek adtak elő Győrben
Következő cikk3 tipp: hogyan alakítsunk ki hűséges rajongótábort?
Ládi Zsuzsa
A Debreceni Egyetem magyar alapképzésén végeztem 2012-ben, majd elvégeztem a finnugrisztika mesterképzést. Az egyetem elvégzését követően kezdtem különféle témában cikkeket fordítani. Az online marketing iránt a blogolás keltette fel az érdeklődésemet, amit azóta is folytatok. Az online marketingen belül kiemelten érdekel a videómarketing és a közösségi média, de változatos témában írok cikkeket a portálra és a Kamara Online online marketing rovatába. Cikkírás mellett foglalkozom kreatív írással és fordítással is.