Super Bowl: Miért vallottak kudarcot az idei reklámok?

A reklámvilág fontos eseménye minden évben a Super Bowl. A tavalyi évhez képest az idei top10-be tartozó reklámok nem voltak annyira sikeresek. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mi lehet ennek az oka.

1847

A 2016-os év tíz legsikeresebb Super Bowl reklámját majdnem 2,9 millióval kevesebbszer osztották meg, mint a tavalyi legjobbakat. A közösségi oldalakon legtöbbször megosztott videó 893000 megosztást eredményezett, ami látványosan kevesebb, mint a tavalyi legjobb helyezett 2,9 millió megosztása. Mi okozhatta ezt? Talán az, hogy a hirdetők nem találták meg a korábbi évek győztes formuláját.

Mitől vállik egy reklám vírusvideóvá?

Az Unruly Media minden reklámról rendelkezik megosztási adatokkal, egy hasznos elemző rendszer segítségével, amivel meg lehet becsülni egy reklám sikerét a közösségi oldalakon. A Share Rank ugyanis rendelkezik olyan mutatókkal, mint a megosztást befolyásoló közösségi motiváció és a videók által kiváltott pszichológiai válasz.

A korábbi videók eredményeiből azt a tanulságot lehet levonni, hogy a sikerhez okot kellett adniuk a megosztásra, valamint erős vagy heves reakciót kell kiváltaniuk a nézőből.
Bár a mutatók szubjektívek, jól működnek. A
2013-as évben a GoDaddy reklámja heves pszichológiai választ kapott (sokk, undor, meglepetés), de nem rendelkezett elegendő közösségi motivációval a megosztáshoz. Ennek következtében sokkal kisebb sikert ért el, mint a Budweiser és a Ram reklámja, ami boldogságot, melegséget és büszkeséget ébresztett, és közösségi motivációt is tartalmazott.

Nézzük meg az idei év legsikeresebb reklámjait!

  1. Doritos – Ultrasound

Az 50. Super Bowl leggyakrabban, 893465-ször megosztott videója valamilyen szinten megmutatja, mi volt az idei év videóinak a problémája. Mivel a versenytársai sem bírtak egyszerre kreativitással és közösségi motivációval, a Doritos nyerhette meg a versenyt, amiért erős választ váltott ki. A Doritos Facebook oldalán a videó vegyes fogadtatásra lelt.

A humor megosztó lehet, mert erős pszichológiai választ válthat ki a nézőkből, de az is előfordulhat, hogy az emberek elsősorban csak azért osztották meg a közösségi oldalakon, hogy „reakciót váltsanak ki” a barátaikból. Persze a Super Bowl  TV reklámjai több emberhez juthatnak el, mint az online videó, így a Doritos mégis célt érhetett el azzal, hogy egyszerűen emlékezetes volt a nézők számára.

  1. T-Mobile – Restricted Bling

A T-Mobile idei videója szintén humoros, de nem elképesztően vicces. 346854 megosztásával tavaly csak a negyedik helyre került volna. A közösségi megosztó erő leginkább Drake rajongói körében jelenik meg (akik szeretnék kiemelni a közös rajongásukat). Mivel a Drake rajongók száma elég nagy, és a Hotline Bling klip önmagában is mémmé vált az interneten, nem meglepő, hogy ennyi megosztás történt. A hirdetés nem mindenki számára volt érdekes: akik nem ismerik Drake-et, azokat nem ösztönözte megosztásra, valamint a legnagyobb rajongók számára a mém a megjelenés idején már kissé „lejárt lemez” volt.

A megosztástól függetlenül kockázatos taktika lehet egy cég vezetőit megjeleníteni egy reklámban. A szándék az, hogy más hálózatokat mutassanak be, de felvetődhet a nézőkben a képmutatás is. Korábban az Orange sikeresen használta ezt a taktikát, mert a vezetők inkább ostobák voltak, mint kapzsik, így a T-Mobile is hasonlót kívánt létrehozni, de kockázatosabb formában.

https://youtu.be/iMWzX0RC7f4

  1. Budweiser – Give a Damn

Az idei harmadik helyezett reklámot 301317-szer osztották meg, a Budweiser idei videójában könnyen meg lehet látni a problémát. A klip Helen Mirren ittas sofőröknek szóló szavaival rengeteg közösségi motivációt tartalmaz (hasznosság, dicsőség, közös élmény stb.), de nem feltétlenül vált ki elegendő pszichológiai hatást. Inkább tűnik közszolgálati hirdetésnek, mint egy remek reklámnak.

https://youtu.be/Rb2VXVmUga4

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikk9 tartalommarketing tipp a sikeres online jelenlétért
Következő cikk8+1 Facebook tipp bloggereknek
Ládi Zsuzsa
A Debreceni Egyetem magyar alapképzésén végeztem 2012-ben, majd elvégeztem a finnugrisztika mesterképzést. Az egyetem elvégzését követően kezdtem különféle témában cikkeket fordítani. Az online marketing iránt a blogolás keltette fel az érdeklődésemet, amit azóta is folytatok. Az online marketingen belül kiemelten érdekel a videómarketing és a közösségi média, de változatos témában írok cikkeket a portálra és a Kamara Online online marketing rovatába. Cikkírás mellett foglalkozom kreatív írással és fordítással is.