Az évek során az emberek egyre nyitottabbá váltak…- Interjú Klausz Melindával, közösségi média szakértővel

2240

Klausz Melinda, közösségi média szakember változatos pályát tudhat maga mögött: műszaki menedzserként végzett, dolgozott újságíróként, rádiósként és marketingesként is. Könyveiről, tapasztalatairól, a jelenlegi trendekről és előrejelzésekről beszélgettünk vele.

Adwords Blog: 2007 óta foglalkozol közösségi médiával. Szerinted milyen változások figyelhetőek meg ezen a területen az évek során?

Klausz Melinda: Az évek során az emberek egyre nyitottabbá váltak a közösségi média használatára. A vállalatok, cégek fejében immáron egyáltalán nem kérdés, hogy jelen kell lenni a közösségi média felületeken, egyedül a hogyan és hogy melyik felületen érdemes a kérdés.

Adwords Blog: Kiknek szólnak a könyveid? Kiknek ajánlanád a különböző köteteidet? 

Klausz Melinda: A könyveim most már a közösségi média minden területét átölelik.Internetbiztonság, adatvédelem témakörben a „Megosztok, tehát vagyok” című könyvet ajánlanám oktatóknak, pedagógusoknak, szülőknek és azoknak, akik biztonságban szeretnék tudni az adataikat most és a későbbiekben is. Gyerekeknek szól a témához kapcsolódó adatvédelmi munkafüzetünk, ami rajzokkal, tesztekkel, kvízekkel tanítja meg a biztonságos internethasználatot.

A közösségi média méréséről, a felületeken megjelenő konfliktusok kezeléséről szóló könyvet vállalkozóknak, marketingeseknek ajánlom. A legutóbbi, „A közösségi média nagykönyve” című kötetem elsősorban azoknak szól, akik szeretnék átlátni, hogy pontosan miről szól a social media, milyen területei vannak, és hogyan tudják vállalkozásuk vagy önmaguk számára átfogóan látni ezt területet.

Adwords Blog: Foglalkozol esettanulmányokkal is. Milyen nagyobb marketing projektekben vettél részt, mit emelnél ki? 

Klausz Melinda: Sokféle témában voltak és vannak megkereséseim és munkáim. A Magyar Marketing Szövetség 2015-ben a VeszprémFest eseménykommunikációja miatt tüntetett ki KKV Marketing Gyémánt díjjal, de nagyon büszke vagyok Gájer Bálint A Dal 2015-ben történő kommunikációjára is, amivel az énekest a döntőbe tudtam juttatni.

Több rendezvény közösségi média kommunikációja hozzánk fűződik: Nemzetközi Gitárfesztivál, Auer Hegedűfesztivál, a budavári Palotában megrendezett Édes Napok Csokoládé- és Édességfesztivál vagy például a Rozé, Rizling és Jazz Napok, de volt, hogy ipari napelemeket, kertészeti eszközöket értékesítettünk Facebook hirdetés segítségével, valamint borászat vagy HR területen több alkalmazást is fejlesztettünk már.

Adwords Blog: Milyennek látod az aktuális közösségi média trendeket? 

Klausz Melinda: Egyre inkább egyénre szabottak az irányok. Elsőre persze meglepő és ijesztő, hogy például követnek minket a hirdetések, és az oldalak minden egyes tevékenységünket figyelik, de így olyan információkat, hirdetéseket, bejegyzéseket kapunk, amelyek nekünk szólnak, a mi érdeklődésünket kötik le. Egy oldal vagy cég ugyanis akkor tud jól működni a közösségi média felületeken, ha ráhangolódik az egyénre, amihez a technikai paraméterek is egyre inkább adottak.

Adwords Blog: Mi adta az ötletet “A közösségi média nagykönyve” című kötet megírásához?

Klausz Melinda: Az új könyvem – ahogyan egyébként mindegyik könyv – a keresletre adott válaszként jött létre. Egyre több oktatás során éreztem, hogy az emberek nem látják az összefüggéseket, hogy milyen sok területe van a social mediának. Ha egyik kis szeletét nem veszik számításba, nem figyelik például a statisztikákat vagy nem követik az új trendeket, technikákat, vagy éppen törlik a negatív hozzászólásokat ahelyett hogy kezelnék a konfliktusokat, akkor a marketingre költött idő, energia és pénz jelentős része kidobott pénz lesz. Ebben a könyvben mindezen témákat sorra vesszük, sőt még ennél is többet!

Adwords Blog: Kinek ajánlanád a most megjelent könyvet?

Klausz Melinda: Esettanulmányok és feladatok vezetnek végig minden egyes fejezeten, így kezdőknek és újrakezdőknek a leghasznosabb a könyv, de azok is találnak benne hasznosítható információkat, akik szeretnék rendszerbe helyezni az eddig megismert közösségi média területeket, hogy egy átfogó képet kapjanak.

Adwords Blog: Véleményed szerint mit hoz a jövő a digitális marketingben?

Klausz Melinda: A kiterjesztett valóság alapú szoftvereknek egyre nagyobb szerepe lesz. Már most is számos olyan program működik, ami például valós, real-time képünkre sminket, álarcot és egyéb kiegészítőket helyez, de ezek a technikák és technológiák egyre inkább a mindennapjaink részét fogják jelenteni, így hamarosan több virtuális próbafülkével találkozhatunk majd egy-egy ruhaboltban. A felületeken megadott adataink alapján pedig szinte azonnal találhatunk például állást, ha felmondunk vagy elbocsátanak egy munkahelyről.


 

Portré

klausz2Klausz Melinda több éve foglalkozik közösségi média marketinggel. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának marketingvezetőjeként még az iwiw ls a MyVIP felületeken kommunikált először cégként, 2008-ban indította első blogját, 2009-ben pedig feladta első Facebook hirdetését. Cégét, a Klausz Social Groupot a Magyar Marketing Szövetség 2015-ben két KKV-Marketing Gyémánt díjjal is kitüntette közösségi marketing megoldásai és eseménykommunikációja miatt.

Öt különböző altémájú közösségi médiával foglalkozó könyve jelent már meg az internetbiztonságtól a konfliktuskezelésen át a mérésig. A nemrég megjelent, „A közösségi média nagykönyve” című kötete esettanulmányokon és feladatokon keresztül vezet be a közösségi média minden aktuális kérdéskörébe, az oldalak kiválasztásától a trollok kezelésén át a nyereményjátékokig.


 

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkOnline marketing szótár
Következő cikkGoogle Partner trénerek oktattak Debrencenben
Janni Anikó
2009 óta foglalkozom újságírással, valamint több éve dolgozom kommunikáció, PR és marketing területen. A lifelong learning szemléletet képviselem, így törekszem minden olyan tudás elsajátítására, melyet a szakmai pályám során hasznosítani tudok.