A felhasználók számára az első tíz másodperc döntő jelentőségű, amikor egy weboldalra látogatnak.  Ez alatt az idő alatt dől el, mennyi időt töltenek az oldalon, illetve az is, hogy egyáltalán visszalátogatnak-e máskor is.

 

Használjuk a sablonokat

Sok sablon ingyenesen elérhető, ráadásul testre is szabhatjuk őket: színsémák, elrendezések, felépítések szerint. Mielőtt megszerkesztenénk a saját sablonunkat, tudnunk kell, hogy nagyon nehéz azt megváltoztatni, tehát ha már nem szeretnénk használni, vagy nem tetszik a régi elrendezés, készítenünk kell egy másik weboldalt.

A WordPress az egyik legismertebb olyan szolgáltatás, ami előre megtervezett sablonokat kínál, mint például blog vagy weboldal minták, így mi könnyebben át tudjuk alakítani a saját ízlésünk szerint akár ingyenesen is.

Érdemes olyan témát választani a weboldalunknak, amelyen a kereső opció is megtalálható, mert az oldalra látogatók szívesen keresnek rá egyedi tartalmakra, így időt spórolunk nekik azzal, ha meg tudják keresni az oldalunkon.

Mielőtt közzétennénk a kész sablonunkat, érdemes leellenőrizni, hogy működik-e minden funkció, az esetleges hibák elkerülése érdekében. Ezzel azt is megláthatjuk, tényleg úgy fog-e kinézni a weboldal, ahogyan azt megálmodtuk.


Egy weboldal tervezésénél fontos, hogy reszponzív, vagyis eszközfüggetlen legyen. Tehát ugyanolyan felhasználói élményt nyújtson mobiltelefonon és tableten is, mint asztali számítógépen. Mivel manapság már egyre több a mobiltelefonról keresés aránya, ennek használata nagyon fontos. Tulajdonképpen arra jó ez a reszponzív design, hogy a weboldalon elhelyezett kép, szöveg, gomb igazodjon a készülék méretéhez, telefonon is kényelmesen alkalmazható legyen, az eszköz alacsony, vagy magas felbontásától függetlenül. Ha már a tervezésnél kitaláljuk, hogy hogyan nézzen ki az oldal különféle eszközökön, a tartalmat már eleve úgy készíthetjük el, hogy támogatja a reszponzivitást.

A weboldal készítésénél döntő fontosságú még a keresőoptimalizálás. Ugyanis, amelyik oldal nem található a keresőben, az olyan mintha nem is létezne. A keresőoptimalizálás célja, hogy kulcsszavakra keresésnél a Google találati listáján minél előrébb jelenjen meg a weboldal. Vagyis ezzel elérjük, hogy minél több látogatót, vagy vásárlót vonzzunk az oldalunkra.

Másik ilyen fontos eszköz lehet még a webhelytérkép. Ez egy olyan fájl, amelyben felsorolhatja webhelye weboldalait, tájékoztatva a Google-t a webhely tartalmának felépítéséről, így hatékonyabban fel tudják térképezni a webhelyet. A webhelytérkép olyan, a weboldalakkal kapcsolatos, információkkal is tud szolgálni, mint például mikor történt az oldal utolsó frissítése, milyen gyakran változik az oldal.

 

Készítsünk saját grafikákat

Egy honlap esetében kiemelt jelentősségű a megjelenése, színvilága és a megfelelő képhasználat. Jó dolog az, ha a weboldalunkon vannak illusztrációk, de ne vigyük őket túlzásba. Ha saját transzparens grafikákat akarunk létrehozni, megtehetjük egy egyszerű Paint programmal, ami minden számítógépen megtalálható, így ahhoz sem kell letölteni külön alkalmazást, vagy használhatunk kész grafikákat is.

Népszerű grafika például a szófelhő, amit akár magunk is elkészíthetünk, hiszen online elérhető a szolgáltatás. Sok ingyenesen stock fotó oldal is rendelkezésre áll az interneten, ilyenek például a Pexels, a Freeimages vagy az Istockphoto.com.

 

Alkalmazzunk szabadúszót

A webdizájner, programozó szakmában elég elterjedt az ún. szabadúszó életforma, projekt alapú munkavégzés. Egy ilyen szakember felkeresése sok időt és pénzt takaríthat meg nekünk, ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy ha elég jót találunk, akkor hosszú időre megoldódik a weboldal kérdés.

 

Mi kerülendő az oldalak létrehozásakor?

Olyan háttér, amiben nehezen olvasható a szöveg, minden eszközön. Kerüljük a Flash használatát, hiába lehet jókat készíteni általa. Ne használjunk számlálókat, például Ön a 123241. látogatónk, ez még a 90-es években szimpatikus volt, de ma már nem az, ahogy az automatikusa induló háttérzene sem, főleg ha nem is lehet leállítani, vagy nehéz megtalálni a leállítási lehetőséget.

A tolakodó felugró ablakok, amik már nem a régen használt értelemben ablakok, de ugyanolyan hatást váltanak ki, ha nem egy jól meghatározott időpontban jelennek meg.

Figyeljünk ezekre, ne üldözzük el a látogatót, már az elején egy olyan eszközzel, ami valljuk be, nem jelent semmilyen előnyt, de hátrányt igen.

Szólj hozzá!

hozzászólás