Pinterest: érkeznek az új hirdetési lehetőségek

2072

Milyen hirdetési lehetőségek nyílnak meg előttünk, ha betévedünk a Pinterest színes világába? Milyen új funkciókra számíthatunk hirdetőként? Cikkünkben összefoglaljuk, milyen hirdetésvezérlőt vezet be az USA-ban a Pinterest a kis- és középvállalkozók számára.

A tavaly bevezetett promótált pinek után a Pinterest néhány napja bejelentette, hogy Ads Manager (hirdetéskezelő) funkciója immár elérhetővé vált minden kis- és középvállalkozó számára az Egyesült Államokban, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen bankkártya segítségével időzítsék a promótált pineket. Tesztüzemben már több tízezer üzlet próbálta ki a hirdetésmenedzser funkciót, de most mindenki számára elérhetővé tették, hogy ilyen formában érjék el az ügyfeleket. A Pinterest Ads Manageréhez a hónap elején egy útmutatót is megosztottak, amely segítheti a vállalkozásokat az új lehetőség kihasználásban.

Mit tartalmaz az Ads Manager? Olyan kezelőfelületet, amellyel irányíthatjuk és optimalizálhatjuk a kampányainkat, valamint jobb címkék is, amelyekkel a cégek sokkal jobban nyomon tudják követni a hirdetési kampányaik hatását. A Pinterest hirdetéseiért felelős vezető, Nipoon Malhotra nyilatkozata szerint az Ads Managert használó cégek napi egy dollár költés mellett 20 százalékkal növelték a kattintásaik számát abban a hónapban, miután elkezdték használni a promótált pin kampányukat.

Nipoon Malhotra emellett felhívta a figyelmet arra, miért lehet nagy lehetőség a cégek számára a Pinterest hirdetés. “Szerintem fontos figyelembe venni a platformon lévő felhasználók gondolkodásmódját. Amikor a pinnerek az oldalra érkeznek, aktívan valamilyen teendőt keresnek, és ebbe a vásárlás is bele tartozik. Ez fantasztikus festővásznat ad a cégek kezébe, hogy kapcsolatba lépjenek velük.”

A Pinterest tavaly vezette be a hirdetési lehetőségét, és 2014-hez képest a cég bevétele ötszörösére nőtt a változtatásnak köszönhetően. Az év folyamán a megvásárolható és promótált pinek egyre szélesebb körben terjedtek. A promótált pinek sikerességét az új funkciónak köszönhetően célzással is növelhetik majd a cégek.

Hogyan célozhatunk majd a Pinteresten? Tim Kendall blogjában három fontos célzási módszert mutatott be:

  1. Célzás érdeklődés szerint: A Pinteresten korábban 30 témakör szerinti célzásra volt lehetőség, azonban ma már több mint 420 témakörrel kapcsolatban célozhatunk. Ezekbe a témakörökbe tartoznak az egészséges receptek, a babaholmik, de akár a fenntartható építészet kapcsán is lehetőség van a felhasználók célzására. Ezek az érdeklődések vagy azt tükrözik, hogy milyen területekben keresnek az emberek, vagy azt, hogy a jövőben mi fogja érdekelni őket.
  2. Célzás kulcsszavak szerint: A legtöbb kereső felületen a felhasználók elsősorban ismert dolgokra, kulcsszavakra keresnek rá. Gondoljunk csak a saját keresési szokásainkra! Általában egy konkrét kérdése szeretnénk választ kapni a keresés eredményeként. Ezzel szemben a Pinteresten keresők elsősorban olyan új ötleteket keresnek, amelyekkel a jövőben foglalkozni szeretnének. Ehhez fontos az, hogy a Pinterest a kulcsszavak alapján való célzást precízzé és relevánssá tegye, hogy a pinnerek hatékonyabban találják meg azokat a tartalmakat, amiket éppen keresnek.
  3. Célzás ügyfél adatbázis szerint: Az ügyfél adatbázik szerinti célzás lehetővé teszi, hogy Pinterest partnereinek, hogy a Pinteresten keresztül is elérjék a már meglévő ügyfeleiket. A saját ügyféllistánkat összevethetjük a partnerekével, és ezzel egy potenciális célközönséget állíthatunk össze.

De nézzük, hogy érdemes-e promótált pinekbe fektetnünk! A Pinterest saját belső elemzése szerint a promomótált pineket megtekintők 40 százalákkal tudatosabban viszonyultak az új termékekhez, és 50 százalékkal nagyobb arányban érdeklődtek azok megvásárlása iránt. A Pinterest természetes hirdetési felületté válhat, hiszen a felhasználók már most is arra használják, hogy olyan tartalmakat mentsenek el saját maguknak, amelyek tetszenek nekik. Ezekből az adatokból a cégek értékes információt szerezhetnek az ügyfelek érdeklődéséről és esetleges vásárlási szándékáról.

Felmerülhet bennünk a kérdés, miért lehet érdekes számunkra ez a hír, hiszen az Ads Manager jelenleg csak az Egyesült államokban elérhető. Vessünk egy pillantást a Pinterest statisztikáira!

A statsmonkey.com friss statisztikái szerint a Pinterestnek jelenleg 100 millió aktív felhasználója van világszerte. Bár ezzel nem kerül be a legnépszerűbb közösségi oldalak közé, legfiatalabb közösségi oldalként kiemelten fontos, hogy a Pinterest olyan önállóan indult oldal, amely a leggyorsabban érte el a 10 millió egyedi látogatót havonta. Az alexa.com szerint az Egyesült Államokban a Pinterest a 13. legnépszerűbb weboldal, a világon pedig a 30. legnépszerűbb, de ezt kiegészíthetjük azzal. Számunkra azért lehet fontos, mert a statsmonkey.com adatai szerint Európában a harmadik, Magyarországon a második legnépszerűbb közösségi oldal volt 2015-ben, köszönhetően annak, hogy a Twitter nálunk kevésbé népszerű.

Ez alapján nem lehet kérdés, joggal lehetünk lelkesek, és várhatjuk, hogy hozzánk is megérkezzen az Ads Manager funkció.

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikk10 legfontosabb tavaszi közösségi média kampány
Következő cikkMTT Akadémia ingyenes áprilisi workshopjai
Ládi Zsuzsa
A Debreceni Egyetem magyar alapképzésén végeztem 2012-ben, majd elvégeztem a finnugrisztika mesterképzést. Az egyetem elvégzését követően kezdtem különféle témában cikkeket fordítani. Az online marketing iránt a blogolás keltette fel az érdeklődésemet, amit azóta is folytatok. Az online marketingen belül kiemelten érdekel a videómarketing és a közösségi média, de változatos témában írok cikkeket a portálra és a Kamara Online online marketing rovatába. Cikkírás mellett foglalkozom kreatív írással és fordítással is.