Facebook

A Facebook az idei F8 konferenciáján április 12-13-án újra olyan bejelentéseket tett, amiket minden felhasználó látni fog az elkövetkező hónapokban. Az élő közvetítéstől a 360 fokos videókon át a Messengeren használható bot-okig számos fontos bejelentés hangzott el.

Az egyik ilyen bejelentést a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg tette, aki meghatározta a cég tíz éves tervét. Így fogalmazott: „Mindenkinek meg kell adni azt a hatalmat, hogy bárkivel bármit megoszthasson”. Ennek eléréséhez a Facebook azt tervezi, hogy továbblép a tervezett közösségi hálózat szerepénél. Új virtuális valóság projektet indít, drónok segítségével internetet biztosít szerte a világban, és komplex mesterséges intelligencia bot-okat vezetnek be, amelyek minden digitális szükségletet kielégítenek.

Nézzük végig, mik voltak az idei konferencia legnagyobb bejelentései?

  1. Üzenetküldő bot-ok

A Facebook második éve jelent be fontos újításokat a Messengerrel kapcsolatban az F8 konferencián. Miért? Mert az applikációt használók száma hihetetlen iramban növekedett, és az emberek a Whatsappal együtt Messengerrel körülbelül háromszor annyi üzenetet küldenek, mint SMS-t.

A Facebook legújabb híre a Messengerrel kapcsolatban, hogy olyan eszközöket vezetnek be, amelyek segítségével a fejlesztők bot-okat építhetnek, amelyekkel automatikus beszélgetéseket folytathatnak a népszerű csevegő programon keresztül. A bot-ok egy sor alapfunkcióra képesek a hírek elküldésétől az időjárás előrejelzésen át a bevásárlás közbeni segítségnyújtásig, azonban még sokat kell fejlődniük. A Facebook reméli, hogy javíthatja a bot-okat azzal, hogy a fejlesztők egy komolyabb kódolási eszközt, a Bot Engine-t használhatják, amely számítógépes tanulás segítségével fejleszti a bot-okat, hogy azok komplexebb feladatokra is képesek legyenek.

  1. 360 fokos kamera

A Facebook nyáron közzé fog tenni egy designt és szoftver kódot a 360 fokos kamera rendszerhez. Ez egy olyan lépés, amellyel több tartalmat generálhatnak a Facebook birtokában lévő Oculus VR virtuális valósággal foglalkozó cég számára. Maga a szerkeze 17 kamerát foglal magába, ebből 14 össze van kötve egy vízszintes gyűrűben, tetején egy halszem optikás kamerával, valamint alul még két kamerával. Egy speciális szoftver teszi lehetővé, hogy a kamerák sztereoszkópikus 360 fokos panoráma képeket készítsenek. A Facebook nem adja el a kamera verzióját, helyette azt reméli, hogy a nyílt forráskódú projekt arra ösztönöz majd másokat, hogy megépítsék a saját kamerájukat.

  1. Közösségi virtuális valóság

Bár a nemrég piacra dobott Oculus Rift headsetet elsősorban játékokhoz tervezték, a Facebook hosszú távon azt reméli, hogy a virtuális valóság leküzdheti a nagy távolságokat, és lehetővé teheti a bensőséges társas interakciókat. Egy demóban két vezető felvett egy-egy Oculus headsetet, és 360 fokos fotókon keresztül felfedezte Londont. A lehetőségek nem érnek itt véget. Speciális kontrollerrel a kezükben különböző tárgyakat meg is érinthettek vagy irányíthattak a virtuális valóságban, mint például egy digitális selfie botot, ahogy azt a videó is prezentálja.

 

Bár ez még csak egy demó, jól illusztrálja a Facebook ambícióját a virtuális valósággal kapcsolatban.

  1. Szerzői jogok kérdése

Miközben a Facebook elmagyarázta új videó ambícióit, a YouTube inkább ellenérzéseit fejezte ki az „ingyenes modellel” és azzal kapcsolatban, hogy a YouTube videóit engedély nélkül posztolják Facebookon. Ahogy a Facebook elkezdi komolyan venni a kérdést most, hogy a média cégek és a hírességek egyre jobban kedvelik a Facebook Live-ot, a cég új közvetítő eszközét. A Facebook bevezetni tervez egy új szerzői jog-menedzselő rendszert, amely lehetővé tesz az alkotóknak, hogy referencia videókat töltsenek fel, így a másolatok automatikusan meg lesznek jelölve, hogy hamarabb el lehessen távolítani őket.

  1. Jobb minőségű élő videók

Zuckerberg nagy lehetőséget lát a spontán készített élő videókban, épp ezért megnyitja a Live közvetítő funkcióját a fejlesztőknek és a tartalommegosztóknak is, hogy élő videókat tölthessenek fel mindenféle eszközről, ne csak okostelefonról. Ezt Zuckerberg egy drónnal prezentálta, amely élő felvételt készített az F8 közönségéről. A Live közvetítés során akár különböző forrásból is feltölthetünk videót és hangot, hozzáadhatunk effekteket, de hozzáférhetünk és figyelemmel kísérhetünk kommenteket, sőt, használhatunk egyszerre több eszközt is.

  1. Mentés gomb és idézetek

A Facebook lehetővé teszi, hogy egy mentés gombbal az emberek letölthessenek történeteket, videókat és egy webshopból termékeket a saját Facebook mappájukba. Ez egy kis, de jelentős funkció, ami rossz hírt jelent az olyan könyvjelző készítő eszközöknek, mint a Pinboard és a Pocket. Ezen kívül egy új idézet megosztó eszközt is bevezetnek, amely lehetővé teszi, hogy könnyen kiemeljenek és megosszanak idézeteket cikkekből és weboldalakról.

  1. Instant Articles

Az Instant Articles, a szépen formázott, gyorsabb új híroldal, amely a Facebookon belül nyílik meg, április 12-től a világ minden tartalom publikálója számára elérhető lesz. Korábban ez a funkció csak néhány száz publikáló számára volt elérhető, de fogadtatása már eddig is pozitív volt, hiszen gyorsabban be tudják tölteni, és jobb felhasználói élményt is biztosít az olvasóknak.

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikk10 testbeszéd trükk, hogy még megnyerőbb legyél
Következő cikkA tavasz eddigi hat legsikeresebb videókampánya
Ládi Zsuzsa
A Debreceni Egyetem magyar alapképzésén végeztem 2012-ben, majd elvégeztem a finnugrisztika mesterképzést. Az egyetem elvégzését követően kezdtem különféle témában cikkeket fordítani. Az online marketing iránt a blogolás keltette fel az érdeklődésemet, amit azóta is folytatok. Az online marketingen belül kiemelten érdekel a videómarketing és a közösségi média, de változatos témában írok cikkeket a portálra és a Kamara Online online marketing rovatába. Cikkírás mellett foglalkozom kreatív írással és fordítással is.