A közösségi oldalak hozzájárulnak a depresszióhoz?

1944

 

Az amerikai University of Pittsburg Scool of Medicine egyetem kutatócsoportja nemrégiben végzett kutatása alapján közösségi média használati szokások hatással vannak a felhasználók hangulatára. Minél több időt töltenek a fiatalok a felületeken, annál valószínűbb, hogy depressziósak lesznek.

A kutatócsoport 1787 embert kérdezett meg az Egyesült Államokban a 19-32 éves korosztályból. A kérdőív a közösségi média használati szokásokra koncentrált, az ebből született válaszokat pedig összehangolták a depresszió értékelési eszközeivel.

Az eredményekből kiderül, hogy a megkérdezettek átlagosan 61 percet használják naponta a felületeket, hetente pedig legalább 30 alkalommal látogatják meg a különböző közösségi média fiókokat. Riasztó adat, hogy a résztvevők több mint egynegyedénél megfigyelhetőek voltak a depresszió jelei. A közösségi médiát gyakran használóknál 2,7-szeres a valószínűsége a depressziónak. Aki szinte egész nap ezeken a felületeken tölti az idejét, annál 1,7-szeres a depresszió kockázata. A kutatók azonban felhívták a figyelmet arra,  hogy természetesen a depresszióra való hajlandóságot befolyásolják egyéb tényezők is, mint az életkor, a nem, a kapcsolati állapotok, az életkörülmények, az iskolázottság és a jövedelem.

Lehetséges, hogy a depressziós emberek az űr kitöltésére is gyakrabban használják a közösségi hálózatokat, azonban a gyakori használat is eredményezheti a betegséget. A felületeken a társadalom egy erősen idealizált ábrázolása jelenik meg, amely irigységet is kiválthat, hiszen azzal szembesülhetünk, hogy mások boldogabbak és sikeresebbek. Ha valaki túlzottan sok időt tölt a szociális hálózatokon, fennállhat az internetfüggőség állapota is, mely egy pszichiátriai tünet, és összefüggésbe hozható a depresszióval.

Sok közösségi média felület segít a felhasználóknak, ha úgy tűnik, hogy depresszióban szenvednek. Például a Tumblr: ha a “depresszió” vagy “öngyilkos” címkére keresnek le, akkor megmutatja azokat a hasznos forrásokat, amelyek segíthetnek a betegség kezelésében.

Brian A. Primack, a kutatási projektet vezető szakember elmondta, fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a közösségi média használatában, mivel ezek a platformok a mindennapi társas kapcsolatok részévé váltak. Ha úgy érezzük, hogy a közösségi média depressziós állapotot idéz elő, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, valamint korlátozni a felületeken eltöltött időt és tevékenységet.

 

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkFacebook: egyedi felhasználói kódok és linkek
Következő cikkMTT Akadémia ingyenes májusi workshopjai
Janni Anikó
2009 óta foglalkozom újságírással, valamint több éve dolgozom kommunikáció, PR és marketing területen. A lifelong learning szemléletet képviselem, így törekszem minden olyan tudás elsajátítására, melyet a szakmai pályám során hasznosítani tudok.