Vajon az online videó a marketing jövője? Bár nem láthatunk a jövőbe, érdemes végiggondolni, hogy a márkáknak mit érdemes tudni a videóról. Cikkünkben arra keressük a választ, milyen irányba mutatnak a tendenciák.

A videó erejét a marketingben kevesen becsülték alá, különösen nem 2006 után, amikor a Google felvásárolta a YouTube-ot. Azóta sok minden változott a marketingben és az online kommunikációban, így felmerülhet a kérdés: vajon még ma is a videó jelenti az internet jövőjét.

Nem csak nagyoknak

Ma a videók készítését nem csak a nagy márkák engedhetik meg maguknak.
Bár a jó minőségű videók költségesek, a videó készítés ára egyre csökken. Ráadásul egyre több eszköz érhető el a videó készítéshez, ami a kisebb márkák számára is lehetőséget teremt a videó marketingre. Például egyre több az olyan szolgáltató, ami  előre elkészített videókat ajánl. A videó platformok is arra törekednek, hogy a legkisebb cégek számára is elérhetőek legyenek.

Nemrég például a YouTube vezette be a YouTube Directort, egy ingyenes applikációt, ami sablonokat és szerkesztő eszközöket tartalmaz. Nem csak ingyenes szerkesztési lehetőséget nyújt a kis márkáknak. Azon kis cégek számára, amelyek 150 dollárt költenek YouTube hirdetésre egy olyan szolgáltatást ajánlanak, melyben egy filmkészítő kiszáll a helyszínükre, és elkészít számukra egy filmet.

director

A videó hatása a szolgáltatásokra

Az internet jövője a videó, ez abban is megnyilvánul, hogy a legnépszerűbb online szolgáltatások – a YouTube-ot leszámítva – nem videó központú szolgáltatásként indultak. Például az Instagram elsősorban fénykép megosztó applikációként indult, de idén bejelentette, hogy az új videó limitje 60 másodperc, és a cég azt is nyilvánosságra hozta, hogy az elmúlt fél évben 40%-kal nőtt az az idő az oldalon, amit a felhasználók videó nézéssel töltenek. Sejthető, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog. Míg a fényképmegosztás még mindig népszerű, a videó egyre nagyobb és nagyobb szerepet tölt be az Instagramon.

A videó hatása még nyilvánvalóbb, ha a Facebook példáját vesszük szemügyre. A világ legnagyobb közösségi oldala ma már az egyik  legnépszerűbb videó megosztó platform is, valódi versenytársa a YouTube-nak. De nem csak arra van esély, hogy a Facebook megelőzze a YouTube-ot, hanem arra is, hogy maga a videó “vegye át az uralmat” a közösségi oldalon.

A Facebook egyik menedzsere, Nicola Mendelsohn szerint öt éven belül valószínűleg minden a videóról fog majd szólni. A videó a legjobb módszer a történetmesélésre, hiszen sok információt lehet sokkal gyorsabban eljuttatni a nézőkhöz, ráadásul a videó segíti az információk gyorsabb feldolgozását is.

A nagy videóhirdetések alternatívái

A mai tendenciák azt mutatják, hogy az emberek nagy része ma már elsősorban a mobil eszközin keres. Ennek egyenes következménye, hogy egyre nagyobb lehetőségek rejlenek a mobil marketingben, és aki ezeket meg akarja ragadni, bátran bízhat a videóhirdetésekben. Azonban ezek a hirdetések gyakran túl nagy méretűek, és a fogyasztók nem feltétlenül örülnek nekik, így érdemes kreatívnak lenni.

Nem meglepő,  hogy sok márka már nem csak ezekkel próbálkozik, hanem egyéni tartalmakat  hoznak létre, például mini sorozatokat, amelyekkel bevonhatják a fogyasztókat, hogy ők maguk is tartalmakat hozzanak létre. Az első ilyen mini sorozatot a Shield 5 volt, az Instagram első saját gyártású sorozata, ezt több hasonló kísérlet követte, például a Gap mini sorozata a #SpringIsWeird és a KFC videója. A márkák készíthetnek videó tartalmakat influencerekkel együttműködve, de találhatnak más kreatív lehetőségeket is, amelyekkel felkelthetik a fogyasztók érdeklődését.

Élő videó

Jelenleg az egyik legnagyobb online videó trend az élő videó. Sok márka használja ki a Periscope és a Facebook Live nyújtotta lehetőségeket. A Facebook menedzsere, Mendelsohn szerint a Live nagyobb siker volt, mint amire számítottak, és sokkal több embert vonnak be az élő videók. A Facebook statisztikái szerint ezek a videók tízszer annyi kommentet kapnak, mint az előre felvettek. Bár az élővideók legfeltűnőbben a közösségi oldalakon vannak jelen, nem csak itt van szerepük, hanem például az Amazonon is. 

Facebook live

Videók hang nélkül

A videó tradicionálisan audiovizuális médium volt, de az internet megváltoztatja ezt. A Twitter és a Facebook automatikusan lejátssza a videókat, hang nélkül, ami arra ösztönzi a márkákat, hogy olyan videókat készítsenek, amelyek hang nélkül is vonzóak. Az egyik egyre népszerűbb technika a feliratos videó.

Új technológiák

A márkák számára ma már olyan új lehetőségek is elérhetőek teljesen eredeti videótartalmak előállítására, mint a virtuális valóság. Az új technológiák némelyike, mint a VR kamerák, drágák, de másokhoz nincs szükség hatalmas büdzsére. Ilyen technológia lehet például a drónokkal felvett videó. Ezt kis márkák is sikeresen alkalmazzák, mint a Capt. Dave’s Dolphin & Whale Watching Safari.

 

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkFacebook: Mit érdemes tudni a hírfolyam algoritmus változásról?
Következő cikkGoogle Maps: Így lesz felejthetetlen az idei nyár
Ládi Zsuzsa
A Debreceni Egyetem magyar alapképzésén végeztem 2012-ben, majd elvégeztem a finnugrisztika mesterképzést. Az egyetem elvégzését követően kezdtem különféle témában cikkeket fordítani. Az online marketing iránt a blogolás keltette fel az érdeklődésemet, amit azóta is folytatok. Az online marketingen belül kiemelten érdekel a videómarketing és a közösségi média, de változatos témában írok cikkeket a portálra és a Kamara Online online marketing rovatába. Cikkírás mellett foglalkozom kreatív írással és fordítással is.