Bár a cím kicsit túlzásnak tűnhet, azonban a hír igaz: a Google eddig 1,75 milliárd oldalt távolított el a keresési eredményoldalakról a szerzői jogokat sértő tartalmak miatt.

Mit jelent ez pontosan?

Ahogy a Google is írja átláthatósági jelentésében, rendszeresen kapnak olyan kérelmeket, amelyek a szerzői jogokat esetlegesen megsértő tartalmak eltávolítását kérik. Gondoljunk csak az online világban folyó cikk és hírlopásokra, vagy komolyabb esetben szerzői jogokatsértő képek, videók reposztolásra.
A napokban frissült jelentés azokról a kérelmekről közöl adatokat, amelyek az ilyen jellegű tartalmakra mutató találatok eltávolítását kérik a Keresésből.

jelentes
Mint írják: “ Célunk, hogy átlátható módon mindenki megérthesse, milyen hatással van a szerzői jog a rendelkezésre álló tartalomra.”

Hogyan zajlik a problémás tartalom eltávolítása?

Mivel a Google nem kutat magától szerzői jogokat sértő tartalmak után,  első lépésben a szerzői jogok tulajdonosának az állítólagosan jogsértő tartalom eltávolítására irányuló felszólítást kell küldenie a Googlenek. A Google a panasz beérkezése után először megvizsgálja a beérkezett beadványt, majd ha az érvényes és hibátlan akkor eltávolítja a problémás URL-t az eredmények közül.

Általában ezzel együtt a honlappal kapcsolatos intézkedésről a Search Console rendszerén keresztül értesítik a webhely rendszergazdáját is.
A letiltatott domainek statisztikái egyébként online szintén elérhetőek a jelentés oldalán.

 

Ezzel szemben a webhely rendszergazdája szintén felléphet, amennyiben nem érzi jogosnak az eltávolítást, amely esetben a Google vissza is állítja a tartalmat.

Fontos tudni, hogy a Google nem közvetít a felek között, tehát ha a szerzői jogok tulajdonosa továbbra is úgy véli, hogy a tartalom jogsértő, bírósághoz fordulhat.

A cikk írásának pillanatában nagyjából 20 millió kérelem érkezett be a Google-hez, amiből 1,75 milliárd URL került eltávolításra 888 ezer domain alól.

Szólj hozzá!

hozzászólás