Szeretnél az oldalad teljesítményéről, látogatottsági adataidról és a felmerülő hibákról időben értesülni? Ahhoz, hogy a Google adatokat gyűjthessen weboldaladról, regisztrálnod kell a Google Search Console-ban (régi nevén Webmaster Tools). Nézzük, hogyan tedd mindezt!

Honlapregisztráció 2 egyszerű lépésben

Mielőtt bármibe belekezdenél, az alábbi alapvető feladatokat végezd el a Search Console fiókodon belül:

  1. Weboldal regisztrálása: Amint bejelentkeztél az e-mail címeddel a Google Search Console fiókba, add meg az oldalad elérhetőségét („www” előtaggal és „www” előtag nélkül), majd kattints a „Tulajdonság hozzáadása” gombra!
  2. Tulajdonjog igazolása: A Google adatbiztonsági okokból igazolást kér arról, hogy a weblap regisztrálója és tulajdonosa egy és ugyanaz a személy. Keresd elő a domain név regisztrációdkor, illetve a hosting szolgáltatódtól kapott összes adatot (felhasználónév, jelszó, ftp adatok) és indulhat a hitelesítés.

Hogyan igazold a honlapod tulajdonjogát?

HTML fájl feltöltésével:
Ehhez a módszerhez értened kell ahhoz, hogy hogyan tölts fel fájlokat az oldalad gyökérkönyvtárába. Klikkelj a „Tulajdon igazolása” gombra, majd válaszd a „Javasolt módszer” fület!
Mentsd le a megadott HTML fájlt számítógépedre, majd a töltsd fel a megfelelő helyre! A fájl tartalmát ne változtasd meg, különben a rendszer nem lesz képes beazonosítani az oldalad! Lépj vissza a Search Console fiókodba és kattints rá a „Tulajdon igazolása” gombra!

HTML kód beillesztéssel (ehhez alap HTML tudás szükséges):
A „Tulajdon kezelése” ponton belül válaszd a „Tulajdon igazolása” menüpontot! Az „Alternatív módszerek” fülre kattintva válaszd a „HTML címke” lehetőséget!
Innen másold át a megadott követőkódot és a html szerkesztő programod segítségével illeszd be a honlapod fejlécébe (azaz a <head> részbe)! Mentsd el, tedd közzé a követő kóddal ellátott kezdőoldaladat és nyisd meg a böngésződben! Az egér jobb gombjával kattintva megnézheted az oldal forráskódját, hogy ellenőrizhesd a kódod láthatóságát. Ezután klikkelj a „Tulajdon igazolása” gombra!

Domain név szolgáltatónkon keresztül:
Itt ki kell választanunk egy listáról a domain név szolgáltatónkat. Amennyiben nem találjuk a felsorolásban, válasszuk az egyéb opciót és kövessük az utasításokat!

Ha elakadtál, vagy más módszert keresel, az alábbi videó segítségedre lehet:

Néhány tipp keresőoptimalizálás szempontjából

Állítsd be a „Nemzetközi célzás”-ban, hogy melyik ország, melyik nyelvterület számára szeretnél elérhetővé válni!

Adj meg oldaltérképet és robots.txt fájt!
Az oldaltérképek a kereső motoroknak nyújtanak fontos információkat az oldalad felépítéséről, tartalmáról, a tartalmad frissítésének gyakoriságáról. A robots.txt fájl pedig iránymutatást ad a keresőrobotoknak, hogy az oldalad melyik részét térképezzék fel és melyiket ne.

Kapcsold össze a Google Analytics programmal!
A Google Analytics az olyan adatokat mutatja meg, hogy mennyien és kik látogatják az oldaladat, hogyan jutottak el hozzád, mennyi időt töltenek a weblapodon, földrajzilag honnan valók. A Google Search Console, ezzel szemben, sokkal inkább a weblapod belső információit tárja eléd. Például azt, hogy melyik oldal hivatkozik rád, milyen problémák adódtak az oldaladon, valamint milyen kulcsszavak alapján találtak rá a látogatók az oldaladra.
Ha szeretnél értékes információkhoz hozzájutni, kapcsold össze ezt a két fiókot úgy, hogy a Search Console vezérlőpultján kiválasztod a weboldaladat, majd a jobb felső sarokban lévő beállítások menüben a “Google Analytics Tulajdonságok” opcióra kattintasz.

Szólj hozzá!

hozzászólás

FORRÁSMOZ
MEGOSZTÁS
Előző cikk“ Ne küldjünk szamarakat az űrbe” – Larry Kim az Internet Hungary 2016 konferencián
Következő cikk5 mozifilm, amelynek a közösségi média hozta meg a sikert
Takács Eszter
2003-ban közgazdász diplomát szereztem a Kodolányi János Főiskolán, majd később kiegészítő képzésben a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási szakát végeztem el. 2015-ben kezdtem el online marketinget tanulni, amely teljesen átformálta a gondolkodásmódomat. Ennek hatására (részben személyes, részben szakmai megfontolásból) útjára indítottam egy saját blogot, amit azóta is lelkesen működtetek. Lenyűgözött, hogy milyen sok lehetőség rejlik a digitális világban, valamint az, hogy milyen nagyszerű eredményeket lehet elérni egy jól összeállított honlappal és a megfelelő keresőoptimalizálással. Az élethosszig tartó tanulást fontosnak tartom, ezért amikor csak tehetem, részt veszek szakirányú továbbképzéseken.