Hiába a szemet gyönyörködtető design és az igényes tartalom, ha a weboldalad kialakítása nem felel meg néhány alapvető kritériumnak. A látogatók számára ugyanis akkor releváns egy oldal, ha a fontos információhoz gyorsan, egyszerűen hozzájuthatnak. Nézzük, hogy webdesign szempontból milyen SEO alapelveknek kell megfelelnie az oldaladnak.

Reszponzív kialakítás

A weboldalad akkor tekinthető reszponzívnak, ha annak tartalma több eszközön is probléma nélkül megnyitható, azaz igazodik a készülék képernyőméretéhez.

pc,tablet, mobiltelefon
Forrás: https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/get-started)

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mobilos keresések aránya mennyire elképesztő tempóban növekszik az online piacon, ezért a Google elkötelezett híve a mobil készülékekre való optimalizálásnak.
A weboldalad menüpontjai mobiltelefonos megjelenítésnél akkor optimálisak, ha könnyen elérhetőek, valamint a látogatóid egy ujj érintésével kényelmesen meg tudják nyitni őket.
Kíváncsi vagy, hogy a te oldalad hogyan teljesít a mobil keresőben? Kattints ide!

Kulcsszavak mindenhol

Arról sokat lehet olvasni, hogy milyen releváns kulcsszavakat válasszunk. Az viszont nem mindig egyértelmű, hogy hová helyezzük el őket. Íme a legfontosabb helyek:

 • a weboldal címe (title tag): elárulja, hogy miről szól az oldalad
 • meta leírás (meta description): maximum 150-200 karakterben az oldal leírása
 • meta kulcsszavak (meta keywords): itt adjuk meg az oldal tartalmát tükröző kifejezéseket
 • navigáció: képek helyett szöveges menüpontok
 • az úgynevezett Breadcrumbs-ok (morzsamenük): elérési útvonalak nevében
 • címek és alcímek (H1, H2, H3)
 • alternatív szövegek (képeknél): ez a látássérültek részére fontos követelmény
 • belső linkek
 • URL címek
 • Fájlok, mappák címe: nevezd át a fájlokat úgy, hogy kulcsszavakat tartalmazzanak!

Képek mérete

A feltöltött képek méretének optimalizálására azért van szükség, hogy a lassabb internettel rendelkezők – például a mobilos felhasználók – számára gyorsabb legyen az oldal betöltődési sebessége. Az optimális képméret ehhez igazodva 30-100 Kb között és 72 dpi felbontásban ideális.

Egyértelmű, szöveg alapú navigáció

Olyan weboldalt kell tervezned, amelynek felépítése logikus és átlátható. Ideális esetben néhány menüpont és háromnál nem több almenü található rajta a könnyebb eligazodás érdekében. Képek helyett szöveges linkeket és menüpontokat használj, hogy a keresőrobotok értelmezni tudják az oldalad struktúráját!

Kerüld a rejtett szövegek, rejtett linkek használatát!

Van néhány trükk, ami a látogatók számára ugyan láthatatlan, a Google viszont nagy eséllyel kiszűri és keményen büntet érte. Tartsd távol magad a következő manipulációktól:

 • fehér háttérre fehér szöveg
 • képernyőn kívülre elhelyezett szöveg
 • nullás betűméret
 • írásjelekben (például vesszőben vagy pontban) elrejtett kattintható hivatkozás!

Ne felejtsd el az átirányítást!

Ha szeretnéd újratervezni a honlapodat, gondoskodj az átirányításról! Amint törölsz egy oldalt, a látogatóid számára egy 404-es hibaoldal jelenik meg, amely szerint az oldalad többé nem létezik. Ha a régi oldal ezután nem lesz megtalálható, a Google szintén nem létezőnek tekinti és törli a találati listáról. Ezzel együtt az addig elért jó helyezés, valamint az összes keresőből érkező forgalom elveszik, hacsak nem használod a 301-es átirányítást.

301-es átirányító oldal
Forrás: https://moz.com/learn/seo/redirection

A 301-es oldal közli a kereső motorokkal, hogy az URL neve, elérési útvonala megváltozott. Így az eddig elért látogatói forgalom és az ezzel együtt járó SEO érték megmarad.

Szólj hozzá!

hozzászólás