Egy tanulmány szerint a fogyasztók többnyire érzelmi, bizalmi alapon döntenek vásárlásaikról. Az idő pedig túl drága nekik ahhoz, hogy órákat töltsenek el termékleírások felkutatásával és olvasásával. Részben ez az oka annak, hogy a médiatartalmak (képek és videók) keresőoptimalizálása meghatározó egy online vállalkozás sikeréhez.

Így optimalizáld a képeket!

Egy kép többet mond ezer szónál, viszont a Google számára csak akkor válik értékelhetővé, ha megfelelően optimalizáljuk azt. Ehhez kapsz tippeket a következőkben.

Válassz ideális fájlnevet!

A képeknél a fájlneveket olvassák le először a keresőmotorok, ezért azoknak pontosan utalniuk kell a képen látható tartalomra. Például egy Lánchídról készült fotó elnevezése – kep12547.jpg helyett – a releváns kulcsszavakat is magában foglaló lanchid-budapest.jpg lehetne.

Adj hozzá címet és alternatív szöveget!

A keresőmotorok szöveges leírás nélkül nem képesek “látni” a képeket a weboldaladon. A képek címének (kép alatti leírás) megadása SEO szempontból fontos, az alternatív szöveg azonban kötelező. Az alternatív szöveg ugyanis az akadálymentes webdesign alapkövetelménye, amely a gyengénlátók és vakok számára készül.

Csökkentsd a fájlméretet!

A feltöltött kép mérete közvetlenül befolyásolja a betöltési sebességet, ezért a felhasználói élményre is hatást gyakorol. A képek fájlméretét – jelentősebb minőségromlás nélkül – csökkentsd tehát a lehető legkisebb méretre! A drága képszerkesztő programok helyett akár dolgozhatsz online képtömörítő szolgáltatásokkal is (például tinyjpg vagy jpegmini).

Használd a Pinterestet!

Pinterest igazi versenytársa a Google képkeresőjének, mert pontosabb keresési eredményt nyújt. Tagjai rendszeresen képtartalmakat osztanak meg, amelyekhez feliratok, leírások, valamint weboldalra mutató linkek tartoznak. Így ezek a megtekintett, megosztott képek újabb forgalmat képesek generálni a weboldaladra.

Hogyan optimalizáld a videofájlokat?

A videotartalmak népszerűek, mert a szöveg mellé hang és mozgókép társul, így egy termék bemutatása, vagy egy oktatási anyag élethű és hiteles a felhasználók számára.

Tölts fel videót a saját oldaladra!

Keresőoptimalizálás szempontjából nem mindegy, hogy a videódat a YouTube-on szerepelteted vagy a saját oldaladra (saját tárhelyedre) töltöd fel. Ha a YouTube-ot választod és onnan hivatkozol a weboldaladra, akkor a videód jobb helyezéssel szerepelhet a Google találati listáján, mint a weboldalad. Ezzel szemben a saját tárhelyen lévő tartalom a weboldalad jobb rangsorolásában segít.

Figyelj a metaadatokra és a leírásokra!

A videófájl nevének, a videó címének és leírásának egyértelművé kell tenniük a célközönséged és a Google számára, hogy mit mutat be a videód. Amennyiben jó helyezést akarsz elérni, a videókat ajánlatos feliratozni, illetve kulcsszavakban gazdag leírást adni hozzájuk. A közösségi média megosztó gombjai és az oldaladra mutató linkek szintén nem maradhatnak ki, hiszen ezek további forgalmat irányítanak át a weboldaladra.

Használj thumbnail-eket!

Amikor videótalálatok bukkannak fel a keresési eredmények között, egy képrészletet találsz mellettük, amely további információkkal szolgál a videóról. Ezt a képet nevezik thumbnail-nek (bélyegképnek). Ez egyben az első bemutatkozásod az érdeklődőid számára, ezért célszerű egyedi képet beállítanod az automatikusan generáltak helyett.

Szólj hozzá!

hozzászólás

FORRÁSSEO Basics: How to Optimize Images and Video for Search Engines
MEGOSZTÁS
Előző cikkMiért épp a Netflix? – A személyre szabott, online tartalomfogyasztás diadala a TV felett
Következő cikkMegelőzte a mobil az asztali eszközöket
Takács Eszter
2003-ban közgazdász diplomát szereztem a Kodolányi János Főiskolán, majd később kiegészítő képzésben a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási szakát végeztem el. 2015-ben kezdtem el online marketinget tanulni, amely teljesen átformálta a gondolkodásmódomat. Ennek hatására (részben személyes, részben szakmai megfontolásból) útjára indítottam egy saját blogot, amit azóta is lelkesen működtetek. Lenyűgözött, hogy milyen sok lehetőség rejlik a digitális világban, valamint az, hogy milyen nagyszerű eredményeket lehet elérni egy jól összeállított honlappal és a megfelelő keresőoptimalizálással. Az élethosszig tartó tanulást fontosnak tartom, ezért amikor csak tehetem, részt veszek szakirányú továbbképzéseken.