Helyi vállalkozásod van jól működő weboldallal, mégsem jönnek vevők a közeledből? Itt az ideje, hogy felülvizsgáld a SEO stratégiádat! Egy helyi üzlet online szereplésénél az általános keresőoptimalizálást ki kell bővíteni egy speciális, az adott településre szabott SEO tervvel. A következő néhány tipp segítséget nyújt ahhoz, hogy a terved minden fontos részletre kiterjedjen és működőképes legyen.

Térképes megjelenés

Ahhoz, hogy a vállalkozásod adatai mellett térképes elérhetőség is megjelenjen a találati listán, a Google Cégem ingyenes szolgáltatásába kell beregisztrálnod.

A Google Cégem adatbázisában a következő adatokat célszerű feltüntetned:

 • hosszú, egyedi és hibátlan leírás (az oldaladra mutató hivatkozással)
 • megfelelő üzletág, szakterület kiválasztása
 • jó minőségű fotók
 • céges logó (ha van)
 • helyi telefonszám
 • a helyi- és más adatbázisokban egységesen szereplő pontos cím
 • nyitvatartási idő
 • a vásárlói értékelések, vélemények

Minél több információt adsz meg cégedről, annál nagyobb az esélye, hogy a célközönséged az adott területen megtalál és bizalommal fordul hozzád. Fontos, hogy az elérhetőségeidet hibátlanul és mindenhol ugyanolyan formátumban add meg. Ha scheme.org jelöléseket használsz, akkor még jobban megkönnyíted a keresőmotoroknak az adataid megértését. Erről bővebben itt olvashatsz.

On-Page SEO feladatok

Ha a versenyből nyertesként akarsz kikerülni, az adott helynek megfelelő tartalommal kell előrukkolnod. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen írsz olyan blogbejegyzéseket, amelyek az üzleti tevékenységedhez köthető helyi hírekről, környékbeli eseményekről, rendezvényekről szólnak.

A helyi keresőoptimalizálásnál a város (vagy régió) nevét a releváns kulcsszóval együtt fel kell tüntetned a Google számára az érkeztető oldalad (landing page) következő részein:

 • az oldal nevében (title tag)
 • címsorban (h1 tag)
 • az URL-ben
 • a tartalomban
 • a képek alternatív szövegében (alt tag)

Ha részletes térképes eligazítást szeretnél felkínálni a látogatóid számára, az érkeztető oldaladon ágyazz be Google térképet, amely megmutatja a vállalkozásod pontos helyét!

Helyi céges adatbázisok és a linképítés

A helyi SEO sokkal inkább támaszkodik az olyan linkekre, amely az adott régióban működő cégektől, esetleg partnereid weboldalairól, hírportálokról, helyi online fórumokról és egyéb weboldalakról származnak.

Ha helyi internetes médiában hirdetsz, esetleg készül rólad és a vállalkozásodról online PR-cikk, az a helyi keresési eredmények javulásában is észrevehető lesz, hiszen egyre többen ismerik majd meg a történetedet és a vállalkozásodat.

A vevőszerzés másik módja a helyi cégtudakozókba, céges adatbázisokba való bekerülés. Itt közzé teheted az elérhetőségeidet, bemutathatod a tevékenységedet, egyéb információkat, képeket, logót, valamint a weboldaladra mutató linkeket helyezhetsz el. Ezek a gyűjtőoldalak a Google számára megbízható forrásnak minősülnek, ezért az itt regisztrált vállalkozások weboldalai gyakran kerülnek a találati lista elejére. Ha a céges adataidat hibátlanul adtad meg és azokat mások pontosan közlik az oldalukon, akkor a Google hiperhivatkozás nélkül is azonosítja a két oldal közötti kapcsolatot.

Szerezz öt csillagos értékeléseket!

Az online világ hatványozottan a bizalomra épül, ezért egy-egy termék vagy szolgáltatás vásárlásánál gyakran a vásárlói értékeléseké a főszerep. A pozitív minősítések, vélemények nem csak a weboldalad helyezésére vannak közvetlenül jó hatással, hanem a potenciális vásárlók bizalmát is könnyebb velük elnyerni. Ráadásul a weboldalad rangsorát is kedvezően befolyásolja.

Használd a közösségi médiát!

Légy aktív a helyi közösségi médiában (Facebook, Twitter, Instagram, stb)! Ez nagyszerű lehetőség arra, hogy a célközönségeddel közvetlenül felvedd a kapcsolatot és azonnali visszajelzést kapj tőlük. A kedvelések és megosztások tovább növelik a vállalkozásod iránt érzett bizalmat, népszerűséget.

 

Szólj hozzá!

hozzászólás

FORRÁSLocal SEO: How To Rank Your Local Business
MEGOSZTÁS
Előző cikkBlack Friday az MTT Akadémián
Következő cikkMegnyitott a Google Mikulásfalva – 24 adventi alkalmazás, amivel gyorsabban itt lesz a karácsony
Takács Eszter
2003-ban közgazdász diplomát szereztem a Kodolányi János Főiskolán, majd később kiegészítő képzésben a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási szakát végeztem el. 2015-ben kezdtem el online marketinget tanulni, amely teljesen átformálta a gondolkodásmódomat. Ennek hatására (részben személyes, részben szakmai megfontolásból) útjára indítottam egy saját blogot, amit azóta is lelkesen működtetek. Lenyűgözött, hogy milyen sok lehetőség rejlik a digitális világban, valamint az, hogy milyen nagyszerű eredményeket lehet elérni egy jól összeállított honlappal és a megfelelő keresőoptimalizálással. Az élethosszig tartó tanulást fontosnak tartom, ezért amikor csak tehetem, részt veszek szakirányú továbbképzéseken.