Az influencer marketing rejtett kockázata

761

Az influencer marketing nagy népszerűségnek örvend, nem csoda, hiszen a kutatások szerint a fogyasztók 92%-a olyan terméket vagy szolgáltatást választ, amiket más forrás referenciaként említ.

Korábban már írtunk az influencer marketingről, ami gyorsabban növekszik, mint a digitális marketing. A befolyásoló személyeknek pedig milliós követőtábora is lehet. A márkák ösztönözni szeretnék a vásárlókat azzal, hogy egy hírességet vagy ismert személyt arra kérnek, osszák meg a terméküket. A gyakorlatban azonban ez a megközelítés veszélyeket hordoz magában.

Az influencer marketing egyik fő vonzereje, hogy azt a látszatot keltik, mintha nem reklámról lenne szó. Ahelyett, hogy egy Instagram hirdetést szponzorálnának, amelyet a felhasználók egyértelműen megkülönböztethetnek a bejegyzésekről, a márkák befolyásoló személyeket fizetnek, hogy megosszák a terméket vagy az igénybe vett szolgáltatást. Ez a felhasználók számára kevésbé tolakodó.

Ezzel a lépéssel a márkákat hitelesnek gondolják, de elveszítik az üzenet, reklám feletti irányítást.

A véleményvezérek is emberek, így hibákat követhetnek el, és ezek a hibák címkéket generálhatnak. Gondoljunk csak arra, amikor Naomi Campbell kimásolta és beillesztette az Adidas marketing csapatának utasításait az Instagram bejegyzéshez feliratnak. Ezzel feltárta a poszt mögötti hirdetési taktikát.

Hatékony elérés?

Egy közelmúltban készült felmérés arról számolt be, hogy idén majdnem 80%-kal több figyelmet kap az influencer marketing. Ezért sokan a mennyiséget veszik alapul, hogy ezekkel a személyekkel minél több embert érjenek el. Igaz, hogy Kendall Jenner 80,3 millió követővel rendelkezik az Instagram-on, de közülük egy adott márka hány olyan embert tud elérni, aki demográfiailag vagy életkor alapján potenciális vásárló lehet?

Ha magyar influencerekre gondolunk, Palvin Barbara több mint 6 millió, Dzsudzsák Balázs közel fél millió és Hosszu Katinka több mint 200 ezer követővel rendelkezik. Ezek közül a követők közül, azonban hány ember vásárolna nálad?

Az influencer marketinggel kapcsolatban nehéz megmondani, hogy a szponzorált tartalmak rezonálnak-e a felhasználókkal, vagy elérik-e a megfelelő személyeket.

Pontos célzás?

A marketingnek az online térben nagyon nagy mennyiségű adat áll rendelkezésére, amely információkat ki is kell használni, hogy jobb és relevánsabb hirdetéseket tudjanak létrehozni. Egy PPC hirdetéssel a megfelelő üzenet a megfelelő emberekhez jut el, míg egy influencer által posztolt bejegyzés sok olyan felhasználót érhet el, akik számára érdektelen az üzenet.

Amennyiben influencereket kérsz fel a kampányodhoz, adj segítséget számára! Ha elárulod, mi jellemzi a célcsoportod, akkor pontosabb elérést biztosíthat a számodra. Azonban még így is sok ismeretlen változót mutathat az influencer marketing, hiszen a cégek nem tudják teljes mértékben az ellenőrzésük alatt tartani.

 

Minden kockázat ellenére az influencer marketing továbbra is népszerűségnek örvend, mivel működik. Aki pontos taktikával és célzással használja, azok valóban azt a célközönséget érhetik el, akik később vásárlók vagy ügyfelek lesznek majd. A pontos stratégia a siker kulcsa.

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkAz emberek több mint fele mobilon keres
Következő cikk4 digitális marketing trend
Janni Anikó
2009 óta foglalkozom újságírással, valamint több éve dolgozom kommunikáció, PR és marketing területen. A lifelong learning szemléletet képviselem, így törekszem minden olyan tudás elsajátítására, melyet a szakmai pályám során hasznosítani tudok.