Öt nap közösségi média nélkül

1059

El tudnád képzelni, milyen lenne ha törölnéd magad pár napra a social media csatornáidról?

A The Next Web-en jelent meg Inés Casserly írása arról, hogyan változott meg az élete abban az öt napban, amikor törölte a telefonjáról az Instagram, Twitter, Snapchat, Facebook, Pinterest és LinkedIn alkalmazásokat, és erre az időre kijelentkezett minden fiókjából még a laptopon is. Saját elmondása szerint egy digitális méregtelenítést végzett. Lássuk, hogyan zajlott!

 

A kihívás

Inés szerint az első nap nagyon kemény volt, a böngészőben rákattintott a Twitterre, beírta a facebook.com parancsot, de a kijelentkezés miatt semmi nem történt. Másnap már picit megkönnyebbült volt, mivel ébredés után nem ellenőrzött semmit, nem pazarolt időt az appok nyomkodására. Helyette híreket olvasott és tévét nézett.

A következő napok kicsit könnyebben teltek. Vacsora közben nem a telefont nyomkodta, beszélgetés közben sem zavarták meg az értesítések. Észrevette azt is, hogy kevesebb képet készített a mindennapjaiban, mivel nem kellett ezeket megosztania.

A hét második felében már természetesebben érezte magát. Az a félelem megszűnt, hogy kimarad valamiből, nem okozott számára problémát, hogy nem látja az ismerősök posztjait és az eseményeket. Hétvégére a közösségi médián töltött idő szabadidővé változott, amivel más tevékenységekre tudott fókuszálni. Úgy érezte, ne hiányzik neki a visszatérés, és már kötelességének érezte, hogy használja a social mediát, nem pedig szükségesnek.

 

Mit akarunk?

A közösségi média algoritmusokat az érdekeinknek megfelelően alakítjuk ki, amelynek köszönhetően olyan tartalmakat kapunk, amelyek érdekelhetnek minket. Abban azonban nem lehetünk biztosak, hogy mindez hogyan hat a mindennapi életünkre.

Inésnek a Facebook mémek hiányoztak a leginkább, illetve az hogy az Instagram-on megossza a mindennapjait. Ebből is látszik, hogy valamilyen szinten a közösségi média függővé teszi az embereket, és ez egy olyan dolog, amire nagyobb figyelmet kellene fordítani.

Egy átlagos felnőtt naponta 30-szor ellenőrui a telefonját, a millenáris korosztály pedig napi 150-szer!

Az interneten töltött egyre növekvő idő viselkedésbeli változásokhoz vezethet és függőséghez. Ebből a szempontból a fiatalok a legfontosabbak, akik a legtöbb időt töltik a social media csatornán. Ez együtt jár azzal a szükségességgel, hogy folyamatosan érvényesüljenek a többiekkel szemben, ami az önreflexió hiányához vezethet.

 

Következtetések

Inés szerint ugyan minden nap együtt él a Twitterrel, mégsincsen rá szüksége. A kezdeti szorongás a közsségi média nélkül csak néhány napig tart, aztán az ember produktívabb lesz. A közösség médiára pazarolt időt másra tudták összpontosítani, a koncentrációja elérte a csúcspontot. Ez meggyőzte őt, hogy végezzen gyakrabban detoxot.

Szerinte ugyanis a social media részben a valódi életünk elkerülésének egyik módja. Abban az 5 napban fény derült a valódi problémákra, nem vonta el semmi apróság a figyelmét.

Mint minden más az életben, a közösségi média is kis dózisokban jó.

 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkSMARTFEST
Következő cikkFacebook: új üzenőfal
Janni Anikó
2009 óta foglalkozom újságírással, valamint több éve dolgozom kommunikáció, PR és marketing területen. A lifelong learning szemléletet képviselem, így törekszem minden olyan tudás elsajátítására, melyet a szakmai pályám során hasznosítani tudok.