5 ok, amiért a Facebook, Snapchat és az Instagram sikeres

936

A közösségi média megjelenése óta a technológia az emberek életmódjához szorosan hozzá tartozik. A Facebook most több mint 2 milliárd havi aktív felhasználóval büszkélkedhet, az Instagram-nak 800 millió aktív felhasználója van, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta aktívan, akik összesen naponta 3,5 milliárdszor kattintanak.

Miért kapnak ezek az alkalmazások ennyi figyelmet? Hiszen mindegyiknek hatalmas sikere van a felhasználók körében, szinte vírusosan terjedtek el. Mutatjuk az 5 legfontosabb okot, amiért olyan sikeresek:

1, Felhasználói élmény

A Facebook, Snapchat és az Instagram nagyon odafigyelnek a felhasználói élményre. Folyamatosan a célfelhasználóra optimalizálják a kezelő felületeket. Ezek a platformok így magas szintű elköteleződésre számíthatnak az emberek részéről, hiszen pontosan tudják, miért maradnak ott a felhasználók.

A Facebook például rendkívül személyre szabott, a hírcsatornát úgy alakította ki, hogy a felhasználók a számukra tetsző tartalmakkal találkozzanak. A Snapchat a lehető legegyszerűbbé tette a kezelő felületet, hogy rövid idő alatt sok történetet megtekinthessenek a felhasználók.

2, Hosszú távú figyelem

A közösségi média felületek hosszú távon gondolkodnak. A Facebook például már 14 éve sikeres, és nagyon jó ötlet volt, hogy megszerezték az Instagram-ot is. Emellett a közösségi média óriás a virtuális valóságban és a kiterjesztett valóságban is gondolkodik, így keresi azokat a lehetőségeket, amivel a jövőben is népszerű lehet.

3, Könnyed kommunikáció

A világ minden tájáról érkező emberek könnyedén kommunikálhatnak egymással. Ugyan léteztek olyan szövegküldő felületek, ahol az emberek beszélgethettek a Facebook előtt, de a social media tette először lehetővé, hogy képekkel, videókkal és szöveggel könnyebben kommunikáljanak az emberek.

4, Az emberi ego

Az emberek szeretik online megmutatni magukat. Folyamatosan ellenőrzik, hogy mi jelenik meg róluk, hogy jobb színben tűnjenek fel a barátaik és ismerőseik előtt. Tanulmányok igazolják, hogy a Facebook, az Instagram és a Snapchat használata is dopamint szabadít fel az emberekben.

Könnyebb élni egy online világban, ahol a fotók és a perspektívák ellenőrizhetőek, ellentétben a valósággal, ahol a hibáinkat nem tudjuk elfedni. A visszajelzések addiktívan hatnak a felhasználókra.

5, Szórakoztatás

Mindegyik felületen jól működik a szórakoztatás. Lehet kommunikálni másokkal, akár idegenekkel is, híreket olvasni, játszani, videókat és fotókat nézegetni. Az élő bejelentkezésnek köszönhetően már bárhol ott lehetünk.

A közösségi média felületek könnyű hozzáférhetőséget biztosítanak, egyszerűvé teszik a platform napi ellenőrzését, a barátokkal való kommunikációt, a hírek és egyéb tartalmak terjedését, így érthető a népszerűségük a felhasználók körében.

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkJavíts a közösségi média kommunikációdon!
Következő cikkMessenger: változások jönnek
Janni Anikó
2009 óta foglalkozom újságírással, valamint több éve dolgozom kommunikáció, PR és marketing területen. A lifelong learning szemléletet képviselem, így törekszem minden olyan tudás elsajátítására, melyet a szakmai pályám során hasznosítani tudok.