Facebook: adatgyűjtési botrány és #DeleteFacebook

604

A Facebook történetének eddigi legnagyobb adatgyűjtési botrányáról hallhatunk a hírekben, mely egyre csak dagad. Mindenki várta Mark Zuckerberg reakcióját a történtekre, amely végre megtörtént és elismerte, hogy hibáztak, de szigorítani fognak.

Zuckerberg szerint amikor a Cambridge Analytica írásba adta, hogy az illegálisan szerzett adatokat törölték, nem gondoltak arra, hogy ennek tényét ellenőrizzék is. Mivel más Facebook alkalmazás is gyűjthet adatokat a felhasználókról, így egy külső, törvényszéki auditort kérnek fel arra, hogy megvizsgálják az alkalmazások készítőit, mivel ezek nem a Facebook szerverén futnak. A Cambridge Analytica bortányban érintett 50 millió felhasználót értesíteni fogják arról, hogy milyen adatok szivárogtak ki róluk.

Úgy tűnik azonban ezek a hírek nem nyugtatják meg a felhasználókat, így egyre többen törlik magukat a felületről, sokan csatlakoznak a #DeleteFacebook mozgalomhoz. Zuckerberg nyilatkozata szerint egyelőre elhanyagolható azoknak a száma, akik valóban törölték magukat az oldalról.

Kíváncsian várjuk, milyen fejlemények lesznek még a botránnyal és a vizsgálatokkal kapcsolatban, illetve mekkorára duzzad a Facebookról távozó felhasználók száma.

Mark Zuckerberg

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkFacebook: érkeznek a híradós anyagok
Következő cikk14 módja az Instagram profil optimalizálásának
Janni Anikó
2009 óta foglalkozom újságírással, valamint több éve dolgozom kommunikáció, PR és marketing területen. A lifelong learning szemléletet képviselem, így törekszem minden olyan tudás elsajátítására, melyet a szakmai pályám során hasznosítani tudok.