Instagram: útmutató az analitikához

458

Az Instagram, mint fotó és videó megosztó platform kétségtelenül a piac legnagyobb közösségi média központja. Két rövid év alatt megduplázta a felhasználói bázisát 800 millióra és 500 millió napi aktív felhasználóra. A statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók ezen a felületen a legelkötelezettebbek. Ez az elköteleződés pedig nem korlátozódik a szponzorált tartalmakra.

Mindezek ellenére a cégek bizonytalanok az Instagram jelenléttel kapcsolatban. Azok, akik jelen vannak, azoknál az látható, hogy valamiért még mindig másodlagos felületnek tekintik a marketing stratégiában. Alacsony minőségű képek és tartalmak szerepelnek ezeken a profilokon.

Lehet, hogy a hiba csak abban van, hogy nem tudják, hogyan értelmezzék az Instagram analitikát. Most megmutatjuk, hogyan elemezheted a jelenlétedet!

1, Hol vannak az adatok?

Amint üzleti profilra váltottad a fiókodat, onnantól a posztok elérését jelzi az analitika. Sajnos az azt megelőző időpontról nem tud megmutatni semmit. Az adatokat pedig a profilod fejlécéből a kis grafikon ikon megnyomásával érheted el, tehát a profilod főképernyőjéből.

2, Insights

Az Insights-ban tudod áttekintei az információkat. Sajnos nagyon sok helyen nem lehet beállítani az időtartalmat, így az adatokat egy hétre visszamenőleg érheted el. Itt találod meg a megjelenési és elérési adatokat. A megjelenés(szám) azt jelenti, hogy összesen hányan látták a bejegyzéseidet, de tudnod kell, hogy ez egy felhasználó többszöri elérését is tartalmazza. Az elérés mutatja az egyedi eléréseket, azaz azon egyedi fiókok számát, amennyien látták a bejegyzéseidet. Az adatlap-megtekintések az a szám, ahányan az elmúlt egy hétben látogattak a profilodra. Amennyiben rendelkezel weboldallal, érdekes lehet még számodra a webhelyre való kattintások száma is.

3, Bejegyzések

A bejegyzéseknél lehetőséged van megnézni azokat a posztokat, amelyek a legnépszerűbbek voltak. Ezeket szűrheted képek és videók alapján is. Itt is látható a megjelenés és az elért emberek száma, de emellett az aktivitás is, tehát hányan kedvelték vagy szóltak hozzá az adott tartalomhoz. Itt már be tudod állítani az időtartalmot, hogy milyen posztokat vegyen figyelembe.

4, Követők elemzése

Az analitikában meg tudod nézni azokat a követőket, akik az elmúlt 7 napban érkeztek. Korcsoport és nem szerinti elosztásban láthatod a követőidet, de azt is láthatod, hogy demográfiai adatok alapján honnan érkeztek.

5, Mihez kezdj, ha nem boldogulsz?

Szerencsére az Instagram is nagyon jó súgóval rendelkezik, így használd bátran, ha elakadtál volna!

Szólj hozzá!

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkEgy szuper Facebook konferencián jártunk
Következő cikkFacebook: havidíjas lesz az oldal?
Janni Anikó
2009 óta foglalkozom újságírással, valamint több éve dolgozom kommunikáció, PR és marketing területen. A lifelong learning szemléletet képviselem, így törekszem minden olyan tudás elsajátítására, melyet a szakmai pályám során hasznosítani tudok.